Det är inte bara valrörelsen som dragit igång, det är också våren som anlänt. Det är en för lantbruket speciell årstid, vi lägger grunden för kommande skörd genom att harva och så, det som i vardagligt tal kallas vårbruk. Här på gården är vi inte klara med vårbruket ännu. Det har regnat mer eller mindre varje dag den senaste veckan.
Det är speciellt att följa utvecklingen av allt som växer på fält och i trädgården, jag förundras varje år över kraften, och det oväntade som alltid inträffar, det ena året är aldrig det andra likt. Naturens kraft har stort inflytande över växternas utveckling, fotosyntesen gör grovjobbet som ingen annan kan göra. Den gröna cellen utvecklas med hjälp av sol, vatten och näring. Vi människor hjälper till och stöttar på olika sätt. Vi brukar och förvalta den mark vi har, det är ett långsiktigt jobb, vi som gör det just nu är bara en liten kugge på ett stort hjul, som ska snurra vidare år ut och år in. Då är det också viktigt att vi brukar och förvaltar marken väl. Att vi inte ödelägger eller förstör. För visst vill väl vi att även kommande generationer ska få se hur fotosyntesen jobbar på just deras mark, för att producera mat och energi till deras barn och barnbarn.
Till år 2050 behöver världens matproduktion öka med 60 procent. Vi blir fler. Vi äter mer. Ändå minskar den svenska matproduktionen. Staden har länge varit norm för politiska beslut i Sverige. ”Staden” har inte insett att en svensk livsmedelsproduktion är strategiskt viktig för hela landet. Det kan vara en av anledningarna till att tuffa detaljstyrda regelverk tillåts ligga kvar och hämma den svenska produktionen. Det är svårt att motivera kunden att betala extra för ett mervärde som är lagstadgat. Det är svårt att kommunicera för kunden att den billigare maten har ett pris på jorden, djuren och dess omgivningar någon annanstans. Konsekvenserna blir att vi importerar sämre villkor när vi köper billig mat från ett land med lägre miljö- och djuromsorg. Hur kan vi vända den trenden i Sverige? Det behövs stöd och åtgärder både på marknaden och från politiken. Om vi tar politiken i den här krönikan, så kan vi återkomma till marknaden i nästa. Det är hög tid att vi får en livsmedelsstrategi som anger mål och riktning för svensk livsmedelsproduktion, och som också anger vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå målen. Ett exempel kan vara synen på hur man skapar ett gott djurskydd. Det är inte ett detaljstyrt och krångligt regelverk som skapar ett gott djurskydd i Sverige, utan det är bonden som varje dag sköter sina djur som skapar det goda djurskyddet. Dörren är öppen just nu för de här frågorna, de kan behandlas i den utredning som just nu pågår om jordbrukets konkurrenskraft.
Glädjande nog är det här frågor som intresserar allt fler politiker. Under det senaste året har en tydlig förflyttning skett. Fortsätt så, tala om för oss som bor på landsbygden vad ni vill göra för oss om ni vinner valet.
Sverige är större än storstan.