Tänka sig! Jag vill börja med att hålla med Mats Linders ledare från i torsdag! Region Gotland äger mark i Visby hamn och tillsammans med CMP investerar vi 250 miljoner kronor i en kryssningskaj. Vi vet att hamnen behöver en ansiktslyftning för att på bättre sätt ta emot både kryssningsturister och andra besökare. Här har vi länge sett på gamla hamnterminalen som ett anskrämligt hus mitt i detta som ska bli promenadstråk in emot världsarvet. Här har det skissats på caféer, restauranger eller sådant som kan locka besökare. Det visar sig att marken behöver saneras och ingen kan förvänta sig att en eventuell köpare vill betala för sanering. Alltså är det vad vi gör - vi sanerar och planerar så att marken kan köpas.
Ett markpris i hamnen med det läget är såklart värt en hel del och vi får en köpare som är villig att betala så bra att priset täcker kostnaden för sanering (en kostnad som eventuellt går få ersättning för i senare skede). Alltså en bra affär för Region Gotland och för köparen som där får utveckla bryggeri så att det återigen bryggs Wisby-öl i Visby.
På en näringslivsfrukost för några veckor sedan hade vi Åre på besök. Vi var många som var där och lyssnade till deras framgångsrecept. Det främsta löd ungefär ”Vi har lyckats samla oss och gemensamt tänka att ”Det som gynnar dig gynnar mig, det som gynnar besöksnäringen kommer att komma mig till nytta, det som gynnar mig kommer gynna Åre”. Ungefär så tänker jag att de näringsidkare som idag finns i den anskrämliga byggnaden som en gång fyllde funktionen som terminal skulle kunna tänka nu - en finare och mer anpassad hamn kommer att gynna alla som kommer till Gotland med båt och turismnäringen i stort och då även mig! I samma båt och på samma lag. Så tycker jag vi kan gå framåt på ett konstruktivt vis.
Snart är det också dags för beslut kring Natura 2000. Att jag och Socialdemokraterna har arbetsordningen vattnet, jobbet, naturen tror jag är tydligt för de flesta. När jag var i Bryssel för ett par veckor sedan mötte jag många andra politiska företrädare och tjänstemän från andra öar i Europa. Många öar delar exakt samma problem men också möjligheter som Gotland. Många har lågt grundvatten, unik natur och självklart långa kuststräckor. Några hävdade dock, vilket jag tyckte var mycket intressant, att just öar borde behandlas med särskild försiktighet vad gäller utpekande av Natura 2000. Detta utifrån att öar ofta har svårt att ställa om till annan verksamhet på grund av just ö-läget.
Det är väldigt svårt att starta annan form av industri eller produktion då transportkostnaderna är dyrare. De ö-specifika förutsättningarna gör öarna extra känsliga för den här typen av bevarande. Ja, till viss del håller jag med. Det är svårare på en ö att hitta alternativen om arbetstillfällen försvinner. Samtidigt är vi vana att på våra öar använda vår natur sparsamt för vi ö-bor vet att det vi har är enändlig resurs och att det är upp till oss själva att vårda, skydda och utveckla så livet på ön blir hållbart.