Ytterligare en akt har spelats i dramat om den höjda brytpunkten. Om oppositionen lyckas blir Sverigedemokraterna spelets vinnare.
Först en resumé: Regeringen föreslog i budgetpropositionen en höjning av brytpunkten för den statliga inkomstskatten, i praktiken en skattesänkning för den som tjänar 36 100 kronor i månaden eller mer. Den samlade oppositionen (S, V, MP och SD) ville stoppa skattesänkningen, och skulle ha gjort det om inte några riksdagsledamöter hade klantat till det och missat riksdagsvoteringen den 20 november.
Dagen därpå tog i stället oppositionen i finansutskottet initiativ till ett lagförslag i syfte att stoppa skattesänkningen.
Eftersom oppositionen har majoritet i utskottet (liksom i riksdagen) ska riksdagen normalt votera om lagförslaget. Men borgerliga ledamöter menade att förfarandet strider mot grundlagen och/eller riksdagsordningen. Därför gjorde jurister vid riksdagsförvaltningen en rättsutredning, som visade att förslaget troligen strider mot riksdagsordningen.
I går vägrade riksdagens talman Per Westerberg, med hänvisning till rättsutredningen, att lägga fram oppositionens förslag för votering. Oppositionen svarade med att skicka ärendet till konstitutionsutskottet (KU).
Om oppositionspolitikerna inte missar fler omröstningar, eller plötsligt ändrar sig, är utgången given: S, V, MP och SD kommer tillsammans att stoppa skattesänkningen. Men handlar kalabaliken om ideologi eller om politiskt spel?
Svaret är både och. Det är bara människor med relativt höga inkomster som betalar statlig inkomstskatt, och skattesänkningar för höginkomsttagare är en traditionell höger/vänster-konflikt. För vänstern är det en fråga om klasskamp och fördelningspolitik att inte gynna höginkomsttagare. För högern är skattesänkningen en fråga om ekonomisk frihet och att utbildning ska löna sig. Konflikten är alltså ideologisk.
Men som dramat har utvecklat sig har det också blivit ett politiskt spel på hög nivå. Oppositionen vill fälla regeringen för att visa på dess svaghet. Regeringen vill visa att oppositionen är ansvarslös då den bryter mot budgetregler. Komplicerande faktorer är att förfarandet kan vändas mot Socialdemokraterna, om S skulle bilda en minoritetsregering efter valet, samt att de rödgröna partierna samarbetar med SD, trots högtidliga löften att aldrig göra det.
Sverigedemokraterna är spelets vinnare. De rödgröna partierna må jubla ifall de lyckas stoppa skattesänkningen, men över en pyrrhusseger. Den slår nämligen sönder vänsterns egen strategi mot SD.
Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet har alla sagt att man ska förhindra ett väljarflöde från vänstern till SD genom att banka in att SD är ett högerparti, som inte står på arbetarnas utan ”de rikas” sida. Det klingar ihåligt när man med SD:s hjälp stoppar en skattesänkning för höginkomsttagare.
Om skattesänkningen stoppas kan SD hävda att de visst har inflytande över politiken, och att de visst står på arbetarnas sida. Därför blir SD:s seger mycket större än de rödgröna partiernas.