Bubbel från byrån

Politik2012-04-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Anna Maria Corrazza Bildt är svensk europaparlamentariker. Vid ett tal inför en grupp journalister sade hon sig vara: "Ny svensk, ny moderat, men inte nymoderat." Kanske är ställningstagandet naturligt då man är gift med en utrikesminister som kallar sig "moderat classic".

Sten Tolgfors har avgått som försvarsminister. Den egentliga orsaken spås vara trubbel i samarbetet med Saudiarabien.

Som efterträdare rekommenderar Svenska Nyhetsbyrån att regeringen tittar närmare på den moderate riksdagsmannen Abdirisak Waberi.

Med tanke på Waberis ökända uttalanden om att staten bör bygga på koranen och att lättklädda kvinnor hotar samhället skulle ett val av honom i allt väsentligt kunna underlätta framtida affärer med Saudiarabien och andra islamistiskt sinnade stater. I alla fall om det mot förmodan ännu står på agendan.

I Bryssel berättas det ännu historier om Anders Wijkman, gentleman, och tidigare Europaparlamentariker för Kd. Han lär ha gett ett allvarligt råd till andra svenskar som kom till parlamentet i Bryssel.

Ville de undvika att gå upp i vikt rekommenderade Wijkman att de skulle byta ut all gåsleverpaté mot ostron.

Om det är sant eller inte vet inte Byrån, men vi kan ändock konstatera den som gratisäter ostron i fem år i Bryssel inte bara håller midjan i trim utan även plånboken trind.

Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, sysslar inte bara med att nästan bygga vapenfabriker i Saudiarabien. Institutet, med förkortningen som även där verksamma har svårt att förklara, sysslar även med vad namnet antyder -forskning. Bland annat om Ryssland. Och Ryssland vill modernisera sitt försvar.

Hur det går med den saken behandlades nyligen på ett seminarium i regi av Folk och Försvar. Carolina Vendil Pallin, ledare för Rysslandsgruppen på FOI, och hennes medarbetare redogjorde för ryska planer och visioner när försvarets andel av bruttonationalprodukten ska öka från 2,9 till 3,9 procent och det behövs inköp utifrån för att klara moderniseringen.

Dock - "Jag tror inte svensk försvarsindustri ska ha överdrivna förhoppningar om att kunna kränga saker i Ryssland", sade FOI-experten Fredrik Westerlund.

Anledningen är att ryssarna helst vill göra affärer med partners som upplevs storpolitiskt intressanta, så som skett med Italien - pansarfordon, och Frankrike - landstigningsfarkosten Mistral.

Men nog finns det argument för svenska vapen. Under Georgienkriget hade team Medvedev-Putin stora problem med sitt samband.

Det hade säkert gått mycket lättare för dem att sätta mopsiga georgier på plats om de haft ledningssystem från Ericson. Och kunde och kan vi sälja till Gaddafi och Saudi - varför inte till Putin?

I Svenska Dagbladet visade nyligen professorn i statsvetenskap och Afrikakännaren Emil Uddhammar hur Jan Guillou i boken Brobyggarna "lånat" delar av handlingen från vad den brittiske överstelöjtnanten John Henry Patterson nedtecknat från sin tid i Afrika.

En hel scen med brobyggande i skuggan av människoätande lejon som i Guillous bok utspelas bland de tyska kolonialtrupperna i nuvarande Tanzania kommer direkt från Patterson ögonvittnesskildring hos tyskarnas motståndare i den brittiska kolonin Kenya.

I ett svar menar Guillou att det är fråga om en vitt spridd och i litteratur och film lånad skildring, varför det är helt ok att låna. Det heter att amatörer plagierar medan proffs snor. Kanske är Guillou helt enkelt proffs på att sno.