Debatten fattigare än barnen
Rädda Barnen gjorde i och med Uppdrag Granskning avbön från begreppet barnfattigdom. Andra har följt efter. Kattis Ahlström, generalsekreterare för BRIS som även de nu slutar använda begreppet, sade till SVT att hon upplevde att de hade gått i en fälla eftersom de inte myntat begreppet och inte förstått det. Byrån väntar dock fortfarande på en förklaring till varför det inte går att förvänta sig att en organisation som BRIS sätter sig in i sakernas tillstånd innan de hävdar att situationen för svenska barn är jämförbar med den i Moçambique.
Fortsättning följer
Författaren och vänsterdebattören Susanna Alakoski var en av de som blev osedvanligt svarslös när Janne Josefsson ställde barnfattigdomen mot väggen. Hennes argument att det är klart att föräldrar som tjänar mindre pengar ska få röka ett paket cigaretter om dagen och lugna sig med lite vin för att koppla av bör inte ha imponerat på någon
Att röka ett paket cigaretter om dagen kostar, snällt räknat, 300 kronor i veckan, det vill säga drygt 1 200 i månaden och alltså över 14 400 kronor om året. Lägg därtill kostnaderna för vinet som behövs för att skaka av sig skammen av att ha rökt upp så mycket pengar och Byrån anser att anledningen till att barnet inte får åka på semester blir tämligen uppenbar.
Nu betyder inte detta att man betyder tycka synd om Alakoski bara för att hon enligt seriösa bedömare på Twitter ”skämde ut sig i televisionen”. Varandes kulturpersonlighet fick hon dagen efter sin medverkan i Uppdrag granskning en över 10 000 tecken lång artikel i DN Kultur där hon fick föra fram sina åsikter utan att bli emotsagd. Byrån noterar att det är en ynnest DN erbjuder få andra som får lusen lästa av sig i SVT.