BUN, budget och framtiden

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-12-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Var dialogen om skolorganisation en konspiration för att kunna spara på andra håll, undrar Eva Bofride i sin ledare dagen före jul. Tanken har väckts hos henne för att BUN tagit beslut om besparingar också inom andra områden för 2012.

Nej, Eva dialogen är ingen taktik för att kunna spara på annat i skymundan. Dialogen är ett försök att få ett samtal om hur vi ska kunna leva upp till de hårdare kraven i skollagen, bland annat på behöriga lärare i alla ämnen, samtidigt som vi minskar våra kostnader 2012 och ännu mer 2013 och 2014.

De ekonomiska prognoser som finns för Region Gotland visar på ett behov av kostnadsminskningar med över 100 miljoner de närmaste åren, om inte intäkterna blir betydligt högre än vad som förutspås.

BUN måste alltså inte bara tänka budget 2012 utan också försöka hitta vägar att ytterligare minska kostnaderna för 2013 och 2014. Samtidigt ser vi att grundskolan i flera år haft svårt att klara sitt uppdrag inom tilldelad budget, vilket både ställer krav på anpassningar av verksamheten inför 2012 och innebär svårigheter att hantera ytterligare besparingar på elevpengen.

Det är inte heller möjligt att få stora ekonomiska effekter 2012, av beslut om förändringar av skolorganisationen som tas i februari. Det beror bland annat på att uppsägningstiden för lokaler är nio månader.

Men för att få effekter för 2013 måste vi ta beslut nu, och gärna genomföra från höstterminen 2012. Dialogen handlar alltså om mycket mer än budget 2012.

Detta är bakgrunden både till dialogen om förändringsbehov, och att vi bedömt att vi också måste hitta besparingar som ger effekt redan 2012.

Naturligtvis är det beklagligt att spara på förskolan, men beslutet, 1 miljon kronor är mindre än 0,5 procent och mer jämförbart med de generella beting som ofta ges för att få budget i balans (det var till exempel 0,7 procent för 2010), än med den riktade besparing mot förskolan som gjordes inför 2009 på 7,2 miljoner, med helårseffekt 13 miljoner kronor.

Vi har i budgetarbetet noggrant försökt genomlysa de frivilliga verksamheter BUN bedriver och de kostnader för skolan som ligger utanför undervisningsresurs och elevhälsa, något som också efterlysts under dialogmötena.

Det har lett både till uppdrag om djupare analyser, och beslut om besparing på Stavgard, administration och andra centrala resurser. Det är svårt att sänka kostnader utan att något blir sämre för någon.

Nu jobbar vi vidare för att försöka hitta en skolorganisation som innebär att vi kan erbjuda en god lärmiljö, leva upp till skollagens krav, sänka kostnaderna och erbjuda en geografiskt väl spridd skolorganisation på Gotland.