Bush slåss för sitt eftermäle
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Första tiden präglades av finansskandaler med förgreningar in i Vita huset och kraftigt stigande arbetslöshet. De goda åren under Clinton var slut, och Bushs enda recept mot recessionen var jättelika skattsänkningar för de rika amerikaner som hjälpt honom till makten.
Attacken mot World Trade Center gav Bush möjlighet att kasta sig in i världspolitiken. Först genom att bomba talibanerna i Afghanistan, som drevs upp i bergen där de ännu gör motstånd. Härom veckan dödades 16 amerikanska soldater. Ett krig som i sin första fas inte kostade mycket mer än de dollarbuntar som CIA mutade de afghanska krigsherrarna med.
Fick blodad tand
Hade Bush stannat där, hade hans situation varit starkare idag, både i USA och i världen. Men nu hade han fått blodad tand. Nu skulle faderns gamle antagonist Saddam Hussein krossas. Denne hade visserligen ingenting med 11/9 att göra, men kriget mot Irak behövdes för att splittra demokraterna inför mellanvalet 2002 och få folk att glömma att bin Ladin fortfarande gick lös.
Ny generation terrorister
Kriget i Irak blev också en snabb affär - trodde man. Några hundra stupade amerikaner, och Bush utstyrd i flygaroverall förklarade kriget vunnet.
Två år senare har ytterligare 1500 amerikaner stupat och pacificeringen av Irak binder lika mycket amerikansk trupp som under själva kriget. Irak har blivit ett gigantiskt utbildningsläger för en ny generation terrorister. Bush talar själv aningslöst om Irak som ett "slagfält mot terrorismen", utan att dra sig till minnes att det är han själv som öppnat det!
I USA dalar opinionssiffrorna, både för kriget och presidenten. Detsamma gäller USA:s internationella anseende. Världen börjar komma till insikt om att USA mest ser till sina egna intressen och att Bush inte erbjuder något verkligt ledarskap.
När världen behöver nedrustning, satsar USA på upprustning. När världen behöver en internationell rättsordning, raserar USA vad som byggts upp på detta område. När G8-ledarna samlades i Skottland för att ta krafttag mot miljöhot och fattigdom, talade Bush helst om annat. USA fortsätter att gå sin egen väg i klimatfrågan och andra frågor där USA;s ledarskap skulle behövas.
Utmanas öppet
Samtidigt utmanas USA alltmer öppet av den nya supermakten Kina, som till och med försöker lägga under sig amerikanska oljebolag och myndigt kräver att kongressen ska hålla fingrarna borta från affärerna. Kina sitter på väldiga dollarreserver och har möjlighet att rikta ett dråpslag mot den av underskott urholkade amerikanska ekonomin.
För att åtminstone bli omnämnd i de amerikanska historieböckerna, försöker Bush alltmer desperat få igenom sin inrikespolitiska agenda. Sedan försöket att delprivatisera pensionssystemet Social Security kört fast, står hans hopp till att kunna utnämna fler reaktionära domare. En av domarna i Högsta domstolen har oväntat avgått, och ytterligare en vakans lär uppstå under Bushs ämbetsperiod.
Men nästa år är det kongressval i USA, och en utnämning som äventyrar aborträtten kan sopa undan det ökade stöd från kvinnorna som republikanerna fick i senaste valet.
Bush kan därför få nöja sig med att bli ihågkommen som presidenten som aldrig fick fatt i bin Ladin och som undergrävde USA:s ledarroll i världen.