Bussiga kortet är bra, men har även en del avigsidor

Politik2006-05-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunen gjorde en stor satsning på kollektivtrafiken förra året. Tyvärr kunde den inte genomföras i samförstånd.
Den borgerliga oppositionen tyckte att det var onödigt med fler bussturer. Undras om man avskaffar den nya turlistan, om man skulle få majoritet i valet?
Nu har vi haft den utökade turlistan ett och ett halvt år. Några från tekniska nämnden mötte busschaufförer häromsistens. 20 stycken kom. De ser den stora förbättringen i kvällstrafik och helgturer.

Det bästa vi har gjort
Nu kan man åka in till stan en kväll från alla större orter på ön, för att gå på bio eller restaurang. Och sen åka bekvämt hem med bussen. Just på helgen är det uppskattat. Så var det tänkt.
"Det bästa vi har gjort under mandattiden", så ser somliga politiker på bussiga kortet.
Det som gör att alla under 20 år numera åker gratis på kommunens bussar under skolterminerna. Det var en stor och djärv reform, livligt önskad av ungdomarna själva.
Det är viktigt att lära sig se det som naturligt att åka buss. Då behöver man inte se körkortet och bilen som främsta mål i livet.
Jag hade ända från början samma invändning mot bussiga kortet som en idrottslärare uttryckt i ett medborgarförslag. Bengt Lagerson tycker att det är motsägelsefullt att å ena sidan verka för att barn och ungdomar skall få motion och å den andra låta dem åka buss gratis.
När han cyklar till skolan varje arbetsdag, ser han barn som står och väntar på bussen. De borde gå eller cykla för att få den motion som de så väl behöver.
Den här läraren har goda argument. Barn rör sig för lite numera, sitter för mycket vid data- och TV-spel. Allt fler barn är överviktiga. Det är fel att ta dyrbar lektionstid för promenader när skolvägen kan ge samma goda effekt.
Jag läste om en kommun där föräldrarna i ett bostadsområde gick ihop, turades om att samla alla mindre skolbarn och gick med dem till skolan.

Spelar bus på kvällsbussen
Kommunfullmäktige avslog det här medborgarförslaget. Bussiga kortet har för stark politisk förankring för att man skall vara villig att backa.
Kultur- och fritidsnämnden föreslår fromt att man bör "utreda hälsoeffekter och ge information". Ledningskontoret tycker det är bra att "föräldrarna slipper skjutsa barnen till skolan". Som om det är alternativet i en så liten stad som Visby.
Busschaufförerna är inte heller särskilt lyckliga över bussiga kortet. Tonåringar från landet åker buss till stan för att spela bus och sen hem igen med kvällsbussen. Då är man upphetsad, kanske berusad.
Säten blir nedklottrade eller uppbrända. Busschaufförer i Visby har tillkallat polis fem gånger på 14 dagar för att avvisa hotfulla ungdomar. En del vägrar att köra vissa turer. Det har helt enkelt blivit ett arbetsmiljöproblem.
Vuxna slutar att åka buss. Vid den första utvärdering som tekniska nämnden fick, hade det gjorts mer än tusen färre betalda resor jämfört med året innan.
På morgonen när skolor och arbetsplatser börjar är det så fullt att äldre får stå. Trots att man sätter in extrabussar. På kvällarna upplever man miljön på bussen som obehaglig.
En chaufför berättade om en familj som steg av bussen och tog taxi hem. Det kan inte ha varit meningen med utökningen av kollektivtrafiken.
En del politiker menar att bråk på bussarna är ett problem för polisen. Det har inget med bussiga kortet att göra. Fel! Chaufförerna säger att det var mycket trevligare på bussarna under förra sommaren, när bussiga kortet inte gällde.

Ta problemen på allvar
Det är nödvändigt att kommunen tar alla dessa problem på allvar. En god idé som bussiga kortet måste kanske inte avvecklas därför att somliga missbrukar möjligheten.
Men det går att göra begränsningar - det behöver kanske inte vara möjligt för samma barn att åka fram och tillbaka i stan 10 -15 gånger, som nu sker.
Kanske måste man ordna vakt på bussarna vid vissa tider. Vakter som klarar och vågar ta itu med stökiga ungdomar.