Butikerna betalar för samhällets misslyckande

Politik2011-03-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den rödgröngula oppositionen, eller paprikapaketet som den kommit att kallas, har åter förenat sina krafter i kampen för ett sämre Sverige. Den här gången är det butiksägare som har råkat hamna i blickfånget. 9 mars fattade riksdagen beslut om att uppdra åt regeringen att ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln.

Bakgrunden till paprikapaketets kraftsamling är att det sker omkring 1 000 butiksrån varje år. Varje gång ett av dessa sker ropar fackförbundet Handels efter krav på sluten kontanthantering. Nu har dess rop hörsammats av en regleringsvillig opposition.

Är det något svenska näringsidkare, och då inte minst butiksinnehavare, inte behöver är det fler regleringar. De är dyra, orättvisa och ger helt fel resultat. Risken är att förslaget tvingar många butiker att slå igen.

Av de över 63 000 detaljhandelsbutiker som finns i Sverige är det inte ens sex procent som har mer än nio anställda. Den absolut största delen utgörs alltså av småföretag. Att tvingas införskaffa ett slutet kontantsystem som kostar omkring hundratusen kronor per kassa är en orimlig börda för dessa mindre butiker.

Det är dessutom en börda som inte bör falla på dem. Varför ska butikerna tvingas betala för vadkriminella gör. Brottslighet är ett fenomen som främst bör bekämpas av polisen och resten av rättsväsendet. Att tvinga butiker att välja sluten kontanthantering är att lägga skulden för brottslighet på dem i stället för på de kriminella.

Det är ett orimligt förslag som oppositionen röstat igenom. Det tjänar bäst till att visa vilken makt facket har över Socialdemokraterna samt hur viktigt det är för de andra oppositionspartierna att betvinga regeringen oavsett vilka följder det får.

I det här fallet kan det bli ökad arbetslöshet. Många butiker klarar inte av den stora kostnad det innebär att skaffa det nya systemet och måste därför slå igen. När det händer förlorar de butiksanställda jobbet. Det är en oundviklig konsekvens av att företag går i graven.

Vågar man gissa att Handels och dess populistiska politiska knähundar tänker ge regeringen skulden när detta inträffar?