Gotland och gotlänningarna lider av det systemskifte som den borgerliga Moderatregeringen genomdrivit sedan 2006.
Deras omläggning från offentlig välfärd till privat ansvar för sjukdom och arbetslöshet och sänkta skatter för dem som jobbar och är rika och äger stora hus, till att skära ner på kommunernas finansiering av skola, sjukvård och omsorg om äldre och handikappade, sätter sina spår på Gotland.
Massarbetslösheten drabbar hårt och dålig a-kassa och annan ersättning gör gotlänningarna fattigare och regionen dignar under ökande kostnader för försörjningsstöd.
Fattiga av dålig a-kassa
De borgerligas jobbpolitik är katastrofalt misslyckad och nu är 2 712 gotlänningar arbetslösa eller i åtgärder och 1 474 är öppet arbetslösa. Bland öns unga 18-24 år är 832 arbetslösa eller i åtgärder och 369 är öppet arbetslösa. Av dessa öppet arbetslösa unga har knappt hälften varit arbetslösa i ett år.
Många varsel är lagda i höst och om de verkställs gör den av Moderatregeringen försämrade a-kassan, att väldigt många kommer att förlora nästan hälften av inkomsten.
För den som tjänar runt 25 000 kronor i månaden blir det cirka 18 000 kronor kvar efter skatt i disponibel inkomst varje månad. Om samma anställd blir arbetslös och tvingas gå på a-kassa, så blir det 85 procent av taket på drygt 18 000 kronor i månaden, det vill säga drygt 15 000 kronor. Med skatt på detta sjunker den disponibla inkomsten med a-kassan till drygt 10 000 kronor i månaden. Alltså cirka 8 000 kronor mindre i månaden. En katastrof för många familjer.
Gotlands många styrkor
Nu har dock Gotland en massa styrkor jämfört med många kommuner. Vårt varumärke är starkare än många andras. Vår välfärd är ännu väldigt bra. Tänk bara på vilken fin sjukvård vi har på många vårdcentraler och på vårt fina lasarett.
Det är med sjukvården som med äldreomsorgen, de som kommit i kontakt med öns sjukvård och äldreomsorg inser hur lyckligt lottade vi är på Gotland. Och tänk vad många skolor vi har kvar runt om på ön. Och kollektivtrafiken fungerar.
Det finns en folklig mobilisering i lokala utvecklingsbolag och fiberföreningar, som ger de flesta på Gotland tillgång till det allt viktigare Internet. Kulturlivet blomstrar och idrotten är bred och framgångsrik.
Kalkfond för nya jobb
Vi har en massa framgångsrika företag och företagare, som ger liv åt Gotland och regionens politiker och tjänstemän jobbar stenhårt med att kunna ge allt bättre service till företagare och medborgare.
Det är många knepiga beslut som måste tas framöver. Över allt ihop svävar framtiden för vår färjetrafik. Men även på ön finns hela tiden viktiga steg att ta för att ta vara på öns möjligheter till utveckling. En del verksamheter måste försvinna för att ge utrymme för andra.
Norra Gotlands kalkindustri närmar sig en vändpunkt. Vad ska ske när den eran tar slut? För att ha beredskap för den framtiden är det nödvändigt med en kalkfond, finansierad av kalkbolagen, för att bygga de framtida jobben på norra Gotland.
Det finns flera utvecklingsspår som måste få en rejäl knuff framåt för att dagens utveckling ska brytas och bli så ljus, som Gotland och gotlänningarna tillsammans kan göra den.