Byggandet på landsbygden i rejäl uppförsbacke

Politik2019-10-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är onekligen en rejäl uppförsbacke vi hamnat i när det kommer till byggande av bostäder utanför Visby. Erik Fransson skrev i går bra om vad som ligger bakom det i sin ledare här på Gotlands Folkblad. Centern och Alliansen har ivrigt drivit på för att våra kommunalt ägda bostadsbolag minsann inte ska få fördelar. Tvärt om ska de agera på samma rent affärsmässiga villkor som vilket bolag som helst. Det är det som gör att revisorer dömer ut projektet i Slite som icke affärsmässigt. Det är ju hur dumt som helst. Istället borde det vara självklart att allmännyttan faktiskt är något annat än andra bolag. Allmännyttiga bostadsbolag, som Gotlandshem, är kommunernas och i vårt fall Region Gotlands, viktigaste verktyg för att klara uppdraget att säkerställa att det finns bostäder. Gotlandshem agerar på uppdrag av politiken genom ägardirektiv. Gotlandshem är det verktyg vi har för att säkra att hyresrätter med rimliga hyror byggs. Gotlandshem är vidare det verktyg vi har för att bidra till byggande av bostäder över hela ön. Byggande på landsbygden behövs för att möjliggöra flyttkedjor där. Samtidigt vet vi att det är svårt att få lönsamhet på landsbygden. Särskilt när byggkostnaderna är så höga som de är. Då är det extra olyckligt att de här skarpa marknadsvillkoren finns! Det är oklart varför Centern och Alliansen tyckt det varit en bra väg att gå. Kanske för att de, som vanligt, tror att marknaden kommer lösa problemen. Så är det sällan och vi vet att vi behöver bolag som agerar allmännyttigt. Framförallt för att få bostäder byggda i gles- och landsbygd. Nu får vi se om vi överhuvudtaget får till hyresrätter i gotländska orter utanför Visby. 

Budgettider är det ju nu. Jag och Eva Nypelius har tillsammans år efter år talat om för den nationella nivån att Gotland, som minsta region och samtidigt ö, är underfinansierade inom sjukvården. Vi har hävdat och stått upp för samma siffror. Nu tror och hoppas Alliansen att resurserna inte behövs i gotländsk sjukvård och andra verksamheter. I tre år när vi sparat 170 miljoner, har resurser tagits från andra delar av Region Gotland till vård och omsorg. Nu, när vi får 90 miljoner tack vare kostnadsutjämningen, behöver därför ALLA verksamheter resurser och frihet från tunga krav på besparingar. Det är ju precis det vi hävdat, jag och Eva. Jag står kvar vid det. Kostnadsutvecklingen i sjukvården, som vi kämpat med och flyttat pengar till, får inte gå ut över andra delar av Region Gotland. Nu behövs lugn och ro.