Bygglovar runt - håller tunt

Politik2007-06-08 00:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För de flesta har nationaldagsveckan varit ganska lugn. Det blev liksom en ledig onsdag, omgiven av fyra klämdagar. (För övrigt har industrier i Småland valt att jobba som vanligt den 6 juni och ta ledigt i dag istället. Med fackets goda minne. En sammanhängande tredagars långhelg passade alla bättre.)

För Pigge Werkelin har inte veckan varit lugn. Det började med Radio Gotlands avslöjanden om hur kommunledningen gått tillväga vid campingplatsförsäljningar. Jag skrev om detta i går och i tisdags. Den historien har även tagit sig in i rikspressen. Åtminstone i Aftonbladet. Och i går kunde man läsa i GA om hur länsstyrelsen upphäver byggnadsnämndens beslut om ett tillfälligt bygglov för villavagnar på Snäcks camping.

Eftersom Pigge Werkelin är den han är så har det inte varit långt mellan klartecken och handling. De flesta villavagnarna är redan på plats, liksom mycket av anläggningsarbetet. Jag vet inte hur stora de ekonomiska konsekvenserna är om länsstyrelsens beslut står fast, men jag förstår att Pigge Werkelin är upprörd. Även bygglovsärenden och entreprenörer förtjänar rättssäkerhet och pålitlighet.

En del av problemet är givetvis att svensk lagstiftning kring bygglov inte garanterar den rättssäkerheten. Men om myndigheterna agerar ansvarsfullt under de spelregler som gäller kan ändå mycket göras för att underlätta situationen för företag och privatpersoner.

Biträdande stadsarkitekten Lars Grönbergs kommentar till GA är avslöjande:

- Det politikerna i byggnadsnämnden har gjort är att föregripa den demokratiska processen. Det pågår ju ett arbete med att ta fram en detaljplan för området. Genom att bevilja ett tillfälligt bygglov så sätts de demokratiska reglerna ur spel. Vi har påtalat för våra politiker att man inte kan föregripa lagstiftningen.

Visst är det bra om bygglovshanteringen är så smidig som möjligt. Men det är bara bra så länge som besluten är hållbara. För inte räknade man väl med länsstyrelsens goda vilja?

Politikerna i byggnadsnämnden valde att strunta i invändningarna från stadsarkitekterna. Precis som kommunledningen struntade i invändningarna från sin egen chefsjurist när man ville kränga campingplatser. Det har uppenbarligen lett till beslut av låg kvalitet. Det skadar Gotlands kommuns rykte som plats för företagsamhet.