Bokmässan i Göteborg invigdes av Herta Müller. Det fyrtiofem minuter långa inledningsanförandet var en svidande kritik av socialismen. Nobelpristagaren gjorde en exposé över de socialistiska diktaturernas psykologi, från Mao till Honecker och vidare till Mubarak. Anförandet var uppriktigt och gripande. När Müller var klar applåderade publiken och Bokmässan invigdes till fyrverkerier.
Men vilket litterärt landskap var det sedan som mötte mässdeltagarna? Jo, Guillou, Mankell, Myrdal och de andra. En så kallad intelligentia som hyllar och försvarar diktaturer. Vilket märkligt sällskap Müller hamnat i.
En av de mest ökända utställarna på Bokmässan är "hotell Gästis" från Varberg. Den gediget historietyngde, eller var det historielöse, hotellägaren Lasse Diding har den så kallade "Lenin-hörnan". Det handlar inte om en gimmick fri från verklig ideologi, ty i "Leninhotellet" delas Leninpriset ut av Jan Myrdal.
När chefen för Axess-TV, Karl-Olov Larsson, fick se Leninhörnan gick han fram och frågade de närvarande var "Hitlerhörnan" låg. Att skämtet och ironin inte föll i god jord är knappast en underdrift och säger något om självinsikten i rikets litterära kretsar.
Slutligen har Byrån ett tips till Dig som vill passa in bland kulturjournalisterna på Bokmässan. Det är mycket enkelt. Är Du man klär Du Dig i en inpyrd och alltför välanvänd kavaj, över en urtvättad svart t-shirt. På benen har Du lämpligen jeans som aldrig har tvättats. Glöm inte att tre månader innan mässan sluta klippa all huvudbehåring - näshåren inräknade. På näsan placerar Du ett par karaktärsfasta glasögon som ger Dig stirrande blick.
Är Du kvinna bör Du börja med att införskaffa ett stort antal hårband i olika åttitalsnyanser. Detta kombinerar Du sedan med skrikigt läppstift i någon onaturlig färg och svartmålade naglar. Som gångkläder bör Du satsa på skrynklig topp, kjol med psykedeliskt mönster samt skrikrosa leggings.
Själva uppträdandet är lika för män som kvinnor. Träng Dig förbi eventuella köer. Var otrevlig mot all servicepersonal. Skrik "herregud" på ett konstlat sett varje gång Du ser en kamrat från kårockupationen 68. Detta må vara en karikatyr, men den är skrämmande nära verkligheten.