Alkohol blir ofrånkomligen alltid en diskussion i almedalssammanhang. Bland annat har den alkoholfria almedalsdrinken (som för övrigt är mycket god) lanserats med framgång.
Sverige har en av världens mest restriktiva alkoholpolitik. Ändå råder det ganska stor konsensus i alkoholdebatten. Få ifrågasätter Systembolagets existens och ännu färre tycker att krögarna själva ska få bestämma när de ska stänga på kvällen.
Slutar man att moralisera kring huruvida folk ska få dricka alkohol eller inte kan man upptäcka den enorma byråkratiska maskin som finns bakom tillstånd att få servera alkohol. Lagar och regler som ibland kan vara ganska godtyckliga. Under Almedalsveckan kan man slippa tillståndskrånglet om man uppfyller fyra punkter varav en är att det sker "vid enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer".
Vilka som kvalar in under beskrivningen "i förväg bestämd person" finns det ingen närmare beskrivning av (de andra punkterna är att det inte sker i vinstintresse, att det inte sker där man i vanliga fall serverar alkohol och att det inte ska kosta deltagarna mer än inköpspriset på drycken.)
Vill anordnarna av evenemanget tjäna lite pengar på sin verksamhet måste alltså serveringstillstånd sökas. Vill man dessutom ha det vid fler än ett tillfälle (!) är det plugg som gäller, för då måste man klara kunskapsprovet. 28 frågor där det krävs minst 75 procent rätt. Hittills har däremot inget test gjorts av tillståndsmyndigheten i Region Gotland för tillfälliga tillstånd. Så har man bara servering av alkohol vid ett tillfälle krävs inga kunskaper alls.
Har man musik på en offentlig tillställning där alkohol serveras får arrangörerna däremot vara på sin vakt i och med dansrisken. Skulle gästerna dansa utan att erforderligt danstillstånd sökts riskerar krögaren att bli av med sitt serveringstillstånd. För tydligen är dans i kombination med alkohol inte förenligt.
Det är bara några av problemen med att servera alkohol. Tillverka den är inte heller lätt, om man vill sälja den vill säga. Nu har ju Systembolaget sagt att de ska förbättra servicen för småskaliga bryggerier, även för dem som det går bra för. Fortfarande får däremot inte producenten själv sälja sitt öl eller vin. Gårdsförsäljning är nämligen förbjudet än i dag. En frihetsreform som drivits länge utan gehör från en politisk majoritet.
Alkoholpolitiken är full av byråkrati och förbud. Allt har sin bakgrund i idén att vi inte själva klarar av kontrollera vår konsumtion.