Carl Bildt nonchalerar kvinnor

Utrikesminister Carl Bildt verkar ha en blind fläck när det gäller kvinnornas betydelse för arbetet för freden.

Utrikesminister Carl Bildt verkar ha en blind fläck när det gäller kvinnornas betydelse för arbetet för freden.

Foto: Thierry Charlier

Politik2009-10-21 00:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Organisationen Kvinna till Kvinna har åter granskat utrikesminister Carl Bildts artiklar, tal, pressmeddelanden och blogg. Åter tvingas man konstatera att Bildt fortsätter att utesluta kvinnors roll i det fredsbyggande arbetet i världen liksom frågor om kvinnors rättigheter.
Kvinna till Kvinna är en organisation som arbetar med stöd till kvinnor i krig och konflikt och för att stärka kvinnoorganisationer i ett demokratiarbete. En verksamhet som påbörjades 1994 under Balkankriget och som nu omfattar flertalet länder i området.

Krig drabbar kvinnor mer
Verksamheten har därefter successivt utvecklats till att omfatta stöd till kvinnoorganisationer i Mellanöstern (brobyggande mellan Israel och Palestina), Södra Kaukasus-regionen, Liberia och Kongo. Kvinna till Kvinna arbetar i linje med FN-resolution 1325, som uttrycker att kvinnors arbete för att förhindra och lösa konflikter undervärderas.
Att kvinnors aktiva deltagande i arbetet att skapa fred och säkerhet är en nödvändig förutsättning. Resolutionen uttrycker också, det vi alla vet, att konflikter drabbar kvinnor oproportionerligt. Balkankriget visade detta med förfärande tydlighet.
Mot denna bakgrund är Kvinna till Kvinnas granskning av Carl Bildts agerande motiverad och viktig. Inte minst med tanke på den fredsmäkling han tidvis arbetat med och det omfattande resande han ägnar sig åt som utrikesminister.
Granskningen, som genomförts under perioden 21 april 2008 till 10 september 2009, talar sitt tydliga språk:
Artiklar: I de sju artiklar som publicerats nämns ordet kvinna en gång.
Bloggen "Alla dessa dagar": Ordet kvinna förekommer vid sju tillfällen i de 508 blogginläggen.
Pressmeddelanden: Ordet kvinna förekommer två gånger i 240 publicerade pressmeddelanden.
Tal: I tre av de 22 tal som återfinns på hemsidan förekommer ordet woman.

Nämner inte kvinnor
Inte i något av dessa sammanhang framhåller utrikesministern kopplingen mellan kvinnor, fred och säkerhet. Ordet kvinna nämns i bisatser. Kvinnors rättigheter är aldrig något centralt budskap.
Den förra granskningen, som genomfördes oktober 2006-april 2008, gav samma nedslående resultat. Granskningen fick stor uppmärksamhet då den publicerades på DN Debatt. Carl Bildt tog ingen notis eller lärdom.
Allt detta rimmar dessutom illa med regeringes utrikesdeklaration 2009 där bland annat resolution 1325 lyfts fram och att kvinnors fredsfrämjande arbete måste stärkas. Liknande ordalydelse 2008. Nonchalansen blir därmed än mer anmärkningsvärd. Lägg därtill att Carl Bildt under sina resor i de länder där Kvinna till Kvinna arbetar inte vid något tillfälle träffat någon representant för kvinnoorganisationer. Han träffar ministrar och andra högt uppsatta personer. Nio av tio är män.
I ett av sina stora internationella tal, Europa 1957-2007-2057, benämner han sitt uppdrag som "Peace is my profession" - fred är mitt uppdrag/kall. Men freden kan aldrig vinnas utan att såväl kvinnor som män involveras.
Utrikesministern verkar ha en blind fläck när det gäller dessa frågor, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag. Hon påpekar också att Carl Bildts kollega i USA, Hillary Clinton, har en modern hållning och tydligt kopplar globala kvinnofrågor med fred och nationell säkerhet. Konsekvent träffar hon kvinnoorganisationer under sina resor i världen.

Nackdel för EU-post
Det är plågsamt för Sverige att en sådan exkluderande utrikespolitik nu förs i praktiken. Inte minst med den solidariska och inkännande utrikespolitik som Sverige en gång med rätta blev känt och uppskattat för.
Denna anmärkningsvärda hållning borde såväl statsministern som oppositionen ta itu med. Dessutom torde allt detta ligga Carl Bildt i fatet för hans ambitioner att kandidera till EU:s kommande utrikesministerpost.