Centerns försäljning är bra

Politik2010-08-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Trist att socialdemokrater alltid, reflexmässigt, reagerar negativt på förslag från något borgerligt parti. Här på Gotland särskilt om det kommer från centern, eftersom det partiet här ses som huvudmotståndare. Ändå vore det dumt att inte lämna öppet på glänt för vad som kan hända efter valet.
Maud Olofsson föreslog i sitt sommartal att staten borde sälja ut den del av Vattenfall som sysslar med kolkraft och kärnkraft i Tyskland. De flesta debattörer är eniga om att vi måste komma bort från den på allt sätt smutsiga kolkraften.

Svaga argument
De rödgröna partierna har också lovat att inte fortsätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige. Hur kan man då kalla tysk kärnkraft för "kronjuvelen i det svenska statliga ägandet"? Pengar är väl inte allt, inte ens när det gäller energibehoven.
Argumenten mot Olofssons förslag är påfallande svaga. Dyrare elkraft, säger Thomas Östros. Det lär vi nog få räkna med i varje fall, om vi menar något med talet om omställning till miljö- och klimatmässigt hållbar elenergi. Ronnie Lundin vet väl också, att socialdemokratiska regeringar aldrig har gått emot Vattenfalls satsningar i Tyskland. Det är bara miljödebattörer som gruffat.
Ett seminarium under Almedalsveckan diskuterade just problemen med att få fram de väldiga investeringar som behövs för en omläggning av energiproduktionen. Det handlar om så väldiga kostnader för att utveckla nya idéer. Somliga projekt kommer att misslyckas och bara kosta pengar, medan andra lyckas och betalar tillbaka med råge till svenska folket som ägare.

Utveckla nya energikällor
Tio miljarder statliga kronor från försäljning av en del av Vattenfall kan vara just det som behövs för att få fart på utbyggnad av både vindkraft, vågkraft och solenergi. I Tyskland får kunderna betala satsningarna på solkraft. Att utveckla nya energikällor ger inga direkta vinster. Men den modellen ger dyrare energi för industrin.
Det skulle vara bra för hela den svenska energisektorn om Centern kunde vrida sig ur Folkpartiets björnkram. Nu hoppas man bara att inga privata företagare skall ha nog med pengar att satsa i nya kärnreaktorer. Men Vattenfall har råd, med sina väldiga vinster från tysk kolkraft och kärnkraft. Det system vi har nu, där elproducenter betalar för elcertifikat, betyder att bara stora företag kan hävda sig på marknaden. Frigjorda statliga pengar från en försäljning av Vattenfall kunde satsas i utvecklingsprojekt. Då vågar också bankerna satsa. Och då finns plats även för mindre producenter.
Centerförslaget är mycket tydligt:
1. Behåll kontrollen över den svenska vattenkraften. Den är den nationella tillgång som skall ägas av svenska staten. Inte tysk kolkraft och kärnkraft.
2.Investera en del av de historiska vattenkraftsvinsterna i Norrlands inland.

Behövs mod och pengar
Det tycks kanske inte så angeläget på Gotland. Men det är nu så att en stor del av de naturtillgångar, skog och malm, som gjort Sverige rikt, finns däruppe. Det är viktigt för oss också att de kan fortsätta att utvecklas.
Diskussionen om vår energi kommer att fortsätta efter valet. En överenskommelse finns om utbyggnad av 30 terrawattimmar förnyelsebar energi till år 2020. Det krävs mod, framsynthet - och pengar! för att klara det. Låt inte alltför enkelspårig taktik förstöra möjligheter till det breda politiska samarbete som är absolut nödvändigt.