I framtiden ska det inte längre krävas en tjock plånbok för att kunna ta sig förbi de svenska vårdköerna. En patient som exempelvis gör en höftledsoperation i Tyskland ska inte, som i dag, behöva ligga ute med pengarna själv - utan fakturan ska gå direkt till landstinget i Sverige.
Så vill regeringen att EU:s nya patientrörlighetsdirektiv ska tillämpas.
Det är glädjande att direktivet, som debatterats i många år, nu ser ut att bli verklighet. Det stärker inte bara den enskilda patientens rättigheter utan har också potential att skapa bättre balans i vårdköerna i Europa.
Men Centerpartiet nöjer sig inte med det beskedet. Enligt EU-parlamentarikern Lena Ek vill partiet gå vidare och införa vad man kallar en "europeisk vårdgaranti". Om kön i Sverige är alltför lång ska landstinget ha en skyldighet att slussa patienten vidare ut i Europa. Ek ser framför sig ett scenario där läkarna ger patienterna en rad olika alternativ:
"Du kan opereras hemma, i nästa landsting eller i något annat land. Väntetiden på de olika ställena är såhär lång. Vad väljer du?"
Ur ett patientperspektiv framstår förslaget som rena drömmen. Men är det realistiskt? Risken är uppenbar att Centerpartiets tänkta slussningstjänst istället förvandlas till ett byråkratiskt monster.
Även framöver lär det förbli patientens ansvar att leta upp information om vilka typer av behandlingar som erbjuds utomlands. Men att vården i övriga EU nu blir tillgänglig för alla, oavsett inkomst, är ändå en efterlängtad frihetsreform.