Valdagen är politikens examensdag. När Jan Björklund, som trodde sig vara lärarnas favorit, öppnade sitt betyg var beskedet dock skoningslöst. Underkänd. Det ger utrymme för Centerpartiet att inför valet 2018 presentera en skolpolitik som kan få väl godkänt.
Det skedde mycket i valet som har diskuterats, men Folkpartiets kollaps har fått väl liten uppmärksamhet. Folkpartiet tappade rejält, minus drygt 1,6 procentenheter jämfört med valet 2010. Detta i ett val då partiets profilfråga var den som rankades allra högst av väljarna enligt SVT:s vallokalundersökning. Något som normalt borde gett utdelning i ett ökat väljarstöd.
Kanske är det just det som är förklaringen. Folkpartiets främsta fråga fram till 2006 var svartmålningen av svensk skola och svensk skolpolitik. Sedan dess har man haft ansvaret för utbildningsdepartementet och därmed för skolfrågorna. Skolan var också i denna valrörelse partiets tydligaste valfråga. Problemet är att Jan Björklund och Folkpartiet efter åtta år i ledningen för utbildningsdepartementet har haft svårt att redovisa ens tecken på en positiv utveckling. Tvärtom har många resultat som redovisats snarare pekat i motsatt riktning. Inte heller i Sveriges lärarrum har det hörts något jubel över alla nya reformer, snarare en uppgivenhet över att allt mer tid ägnas åt centralt styrda prov och tester.
Folkpartiets skolpolitik blev i alltför stor utsträckning Alliansens skolpolitik som också blev Centerpartiets skolpolitik. Ett tydligt exempel på detta är frågan om betyg – där Centerpartiet på riksplanet gick ut med att partiet stod för betyg från årskurs 4, trots att man i de beslut som Centerpartiets stämma tagit tydligt slår fast att betyg inte ska ges tidigare än årskurs 6. I regeringsställning valde man att kompromissa – som man behöver göra när flera partier ska komma överens. Men Centerpartiet hade ändå kunnat vara tydligt med vad som var partiets politik och vad som var eftergifter för att få igenom andra frågor i regeringen.
Centerpartiet har varit tydligt i de frågor som har varit prioriterade: miljö, företag och landsbygd. Där fick man också genomslag i regeringspolitiken, vilket fordrade eftergifter på andra områden.
I dag är läget ett annat. I dag kan man tydligare driva sin egen politik. Tyvärr har dock det senaste decenniet av allianssamarbete lett till att delar av Centerpartiets politik är underutvecklad. Skolpolitiken är ett sådant område. Centerpartiet saknar i dag en genomarbetad och genomtänkt skolpolitik.
Skolan är enligt väljarna ett viktigt område och det är ett avgörande område för att bygga framtidens svenska samhälle. Utrymmet för Centerpartiet att bli det oppositionsparti som har den tydligaste och bästa skolpolitiken kommer att finnas i valet 2018. Då finns chansen för Centerpartiet och Annie Lööf att kombinera en tydlig profil där företagande, miljö och landsbygd lyfts fram, med en offensiv politik för en skola som ger alla barn möjlighet att utvecklas för att nå sin fulla potential. Men ska detta vara verklighet hösten 2018, behöver arbetet inledas nu.