I senaste numret av tidningen Dagens Samhälle redogörs för hur landets kommuner styrs och här finns sannerligen inga givna mallar. När det gäller att hantera de konkreta vardagliga lokala besluten om vård, skola, omsorg, detaljplaner, vatten och avlopp, är trösklarna till samarbete låga.
Här finns samarbeten över parti- och blockgränser och för Centerpartiets del är man med och styr i 200 av landets 290 kommuner genom olika samarbeten med alla utom Sverigedemokraterna. I Lindesberg styr Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (!).
Det parti som kommer efter Centerpartiet i antal kommuner man är med och styr är Moderaterna som ingår i styret för 158 kommuner.
Gotland är inte heller ensamt om att ha ett minoritetsstyre, det gäller i 116 av landets kommuner. Det nya politiska landskapet tvingar fram nya konstellationer som får svårt att få egen majoritet.
114 styren är blocköverskridande, 38 vänster och 133 borgerliga.
Det ska bli intressant att se hur alla dessa olika konstellationer och samarbeten påverkar valresultatet 2018. Kommer de lokala styrena att kunna överrösta polariseringen på riksnivån? Jag hoppas det.
Det hänger nog mycket på hur aktiva politikerna är i kommuner och regioner att berätta om vad de gör och hur bra de är på att visa att samarbeten går bra, så länge man har ungefär samma utgångspunkt och mål för hur man vill jobba.
Här på Gotland har samarbetsviljan lyst med sin frånvaro, istället valde oppositionen, främst via Socialdemokraterna, att fem minuter efter maktövertagandet kritisera det nya regionstyret för att inte bjuda in de rödgrönrosa för överläggningar.
När den nya ledningen hittat sina nya roller, fått folk på alla poster och någorlunda stadga under fötterna var positionerna tyvärr redan låsta genom oppositionens offentliga attacker. Hade man haft en något mer ödmjuk inställning till den nya situationen och inte omedelbart blåst till krig kanske vi hade haft ett annat tonläge än det vi har i dag.
Nu verkar den borgerliga politiken ha majoritet ändå, men det är en bräcklig grund att bygga den på politiska vildar.
Den som misstror Centerpartiets vilja och inställning till politiskt samarbete behöver inte tveka. Är det något partiet är känt för så är det en pragmatisk inställning till politiskt arbete. Hur får man igenom sin politik på bästa sätt?
Den beskrivning som framförts från Socialdemokraterna om Centerpartiets ledarskap och inställning till samarbete ekar faktiskt ganska tomt.