I Hanne Vibeke Holsts Kronprinsessan handplockar statsministern aktivisten Charlotte som miljöminister. I verkligheten är det ofta etablerade, redan folkvalda politiker som får frågan. Men undantag finns - exempelvis utsåg Göran Persson år 2000 advokaten Thomas Bodström till justitieminister.
I alliansregeringen är det statsminister Fredrik Reinfeldt som väljer, men i praktiken får respektive alliansparti utse sina ministerposter. Efter valet 2010 handplockade Maud Olofsson sin tidigare statssekreterare, Anna-Karin Hatt, till posten som IT- och regionminister. Och nu är Hatt en av tre partiledarkandidater i Centerpartiet, trots att hon är minst sagt okänd bland väljarna.
Hatt kandiderade visserligen till riksdagen i höstas, som femtenamn på Centerpartiets lista i Stockholms län. Totalt valde 186 841 i den valkretsen att personrösta. 6083 av dem valde Centerpartiet. 290 kryssade Anna-Karin Hatt.
Att Centerpartiet har en partiledarkandidat som inte ens fick 300 kryss i senaste valet kan tyckas olyckligt, men som tur är kompenserar C detta, åtminstone delvis, med en ovanligt öppen valprocess.
På onsdagen redogjorde valberedningen i Dagens Nyheter för hur processen går till. Man har plockat fram tre kandidater, efter dialog med partilandet. Av dessa är dels Hatt, dels unga stjärnskottet Annie Johansson, två gånger personvald till riksdagen, kända kandidater sedan tidigare. Det kommer att bli öppna utfrågningar, och både centerpartister och andra intresserade uppmuntras att delta i processen.
Om det blir så bra som det låter förtjänar partiets valberedning rejält beröm. Visst ska en statsminister kunna handplocka enskilda ministrar, men för en minister som dessutom är partiledare är folklig förankring av yttersta vikt.