Centerpartistisk krishantering

En smålänning från Högfors?         Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

En smålänning från Högfors? Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2009-07-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I takt med att finanskrisen kommit att bli allt mer dominerande har klimatfrågan hamnat i skymundan. Detta gäller inte bara i media där larmrapporterna om vårt feberdrabbade jordklot har ersatts av braskande rubriker om uppsägningar och fabriksnedläggningar.

Även vid svenska frukostbord är oron större för hur det ska bli med arbetet på bilfabriken än hur det ska gå för isbjörnarna på polarisen. På ett sätt är det naturligt, det som ligger närmare oss i både tid och rum är viktigare än något som kanske främst kommer att drabba andra länder i en mer avlägsen framtid. Men politiken måste kunna hantera både och.

I den politiska debatten har dock klimatkris och finanskris ibland kommit att stå emot varandra. Har vi råd att vara miljövänliga om det kanske innebär att vi blir utkonkurrerade och får se arbetstillfällen flytta utomlands? Samtidigt förs en diskussion om att det faktiskt är den tillväxt som gett oss den industri (och som nu hotas) som faktiskt är orsaken till att klimatet ser ut som det gör. När Kina varje år startar kraftverk motsvarande Storbritanniens totala energiförbrukning är inte svårt att ge tillväxtskeptikerna rätt.

Det är därför glädjande att Centerpartiets Maud Olofsson vid tisdagens miljöseminarium slog fast att motsättningen klimat och tillväxt inte är någon naturlag. Hon hänvisade här till siffror som visar att tillväxten i Sverige har ökat med 48% sedan 1990 samtidigt som koldioxidutsläppen minskat med nio procent under samma period.

Föga förvånande var det, enligt Olofsson, två centerpartister: Torbjörn Fälldin och Karin Söder, som låg bakom förändringen genom att arbeta för att en koldioxidskatt skulle införas. Ett förslag som blev verklighet 1991, låt vara under en socialdemokratisk miljöminister.

Dagens miljöpolitiska förslag från Centerpartiet heter Klimatkonto, små och medelstora företag som vill satsa på klimatsmarta lösningar eller uppfinningar ska kunna låna från detta konto till till en låg ränta. Även om konsumenterna redan idag efterfrågar mer miljövänliga produkter kan det vara bra att att staten går in som lånegarant åt mindre företag under en uppstartsfas. Centerpartiledaren hoppas att förslaget på sikt ska leda till att Sverige blir ett miljöteknikens Gnosjö. Även om inte alla kan bli miljötekniska smålänningar är det rätt tänkt.
Ny teknik som leder till fler jobb men som också leder till en bättre miljö måste vara framtidens melodi.