Chockpolitiken genomförde nyliberalismen

Politik2016-01-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Naomi Kleins bok ”The Shock Doctrine”, handlar om hur ekonomen och Nobelpristagaren Milton Friedmans ekonomiska teorier genomfördes i stora delar av Världen.

Programmet om Klein på Svt visade hur man kunde genomföra så stora omvälvningar utan större protester. Friedman ogillade Keynes ekonomiska ”New Deal”, som genomfördes efter depressionen 1929 i USA. I Sverige bildades ”Folkhemmet”, som byggde på samma politik, att satsa sig ur kriser.

Friedman lärde ut sina teorier i ”Chicagoskolan”, staten ska blanda sig i så lite som möjligt och det samhällsägda ska säljas ut. I Chile fick man chansen 1973 när den lagliga regeringen störtades med hjälp av CIA och oppositionen krossades.

Chilenska studenter, trogna Friedmans teorier, genomförde Friedmans politik med diktaturen i ryggen. Detta upprepades i Argentina. Resultatet blev att några blev stormrika medan den fattiga delen av befolkningen ökade dramatiskt.

Thatcher i Storbritannien och Reagan i USA var anhängare av Friedmans teorier. Reagan vågade inte genomföra den politiken fullt ut, han hade väljare att tänka på, men Thatcher hade tur. Argentina invaderade Falklandsöarna.

Thatcher fick ”gratis” ett tillfälle att höja sina katastrofalt dåliga siffror efter den stora gruvkonflikten, som hon vann men som kostade i sympatier. Som segrare i kriget blev hon hjältinna och väljarna ”glömde” krisen.

I alla tre länderna hade ”chockterapin” gett regeringarna fria händer att genomföra tuffa neddragningar. Klein menar att detta visste Friedman, när nyliberalismen bäst kan genomföras, är när individerna i ett samhälle befinner sig i ett tillstånd av chock och är desorienterade.

Friedmans ekonomiska doktrin accepterades, även av Moderaterna här i Sverige.

När Sovjetväldet föll utlovades hjälp, men under hårda krav från USA. Genomför tuffa nedskärningar, Ryssland lydde. Med samma resultat, folk som var desorienterade efter kommunismens fall accepterade indirekt att oligarkerna fick enorma rikedomar medan tiggare samlades på Moskvas gator.

Finanskrisen 2008 är en direkt följd av de senaste decenniernas ekonomiska politik. Förhoppningsvis har människor börjat genomskåda Friedmans ”chockterapi” och det kommer inte att kunna genomföras liknande saker i framtiden, även om många ekonomer ännu har Friedman som husgud.

Jag håller med Klein i att Keynes ekonomiska politik åter ska tas till nåder. Pendeln bör svänga ganska snart. För idag ser vi en blåkopia på 1930-talets Europa med en ökande främlingsfientlighet. Det är nödvändigt med en ny politik för att mota de extremistiska krafterna. Missnöjda människor kan revoltera och vi ser tecken på det idag i den ökande främlingsfientligheten.