CUF, droger och liberalism

Politik2014-02-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var befriande att i gårdagens tidning läsa Eva Bofrides klara avståndstagande från drogliberalismen inom CUF. Men lika beklämmande är det att läsa distriktsordföranden Gustav Åhléns försvar för den.

Ungdomsförbund brukar vara pådrivande, ivriga och inte alltid särskilt nyanserade. Det är deras roll. De brukar gå lite i förväg, lite längre eller snabbare än sina moderpartier.

Men de brukar röra sig åt samma håll som det parti de står nära. Och här undrar jag över CUF, där jag var medlem en gång. Det blev jag av det enkla men viktiga skälet att det var den organisation som ordnade fritidssysselsättning för unga på landet, en uppgift värd respekt.

Nu blev jag förstås inte långvarig som CUF-are men jag har i ganska många år burit med mig en någorlunda positiv syn på förbundet.

CUF var mycket aktiva i debatten kring Centerns idéprogram för ett år sedan. Vi minns alla förslagen om plattare skatt, fri invandring och betoningen av minsta möjliga stat, allt inslag som pekar åt höger och nyliberalismen även om vi skalar bort de mest extrema som avskaffad skolplikt och månggifte.

Det mullrade i partileden och Annie Lööf lyckades till priset av en avbruten semester till sist styra upp programmet. Förmodligen med viss personlig besvikelse eftersom flera av programpunkterna byggde på åsikter nära dem hon gett uttryck för både under och efter sin CUF-tid.

Många centerpartister jag känner är inte alls förtjusta i att CUF idag tycks ligga nära det som kommit att kallas Stureplanscentern efter den stockholmska centeravdelning som står för en mer nyliberalistisk linje. Den leder i förlängningen till ett kallt samhälle där var och en har friheten att klara sig själv eller gå under i ett, låt vara legalt, missbruk. Och det är vad som stör mig mest i Gustav Åhléns drogliberala resonemang.

Han nämner bara cannabis utan att inse att den internationella narkotikahandeln också rör kokain, opium och ett stort antal andra substanser. Den har kopplingar till vapenhandel, människosmuggling och terrorism. Det är naivt att tro att det kan hanteras med att lägga ner ”kriget mot narkotikan”.

Om legalisering räckte för att mota kriminaliteten borde det inte förekkomma smuggling av varken alkohol eller tobaksvaror i Sverige. Det är ju tillåtna varor.

Om det är i den frågan CUF ska profilera sig och åt det hållet förbundet ska driva Centerpartiet i framtiden är denna framtid ännu mörkare än vad de senaste opinionsundersökningarna förutspår.