Då var det höst på Helgeandsholmen

Politik2010-10-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sveriges riksdag har återgått till sin vardagslunk. På Helgeandsholmen i Stockholm syns riksdagsledamöter åter skynda genom de långa korridorer som håller samman de olika byggnaderna. Partierna har fått inkomma med önskemål för mandatperiodens fördelning av lokaler. Vänsterpartiet ville inte sitta bredvid Sverigedemokraterna, eftersom det ansågs kunna påverka arbetsmiljön negativt. Men det stora flertalet har tagit valresultatet till sig och hanterar det parlamentariska läget på ett mer balanserat sätt.
I början av veckan debatterades regeringens budgetproposition i kammaren. Generellt sett sköts budgetdebatten av respektive partis tungviktare. Det är inga duvungar man placerar i finansutskottet, och särskilt inte med rollen som ekonomipolitisk talesperson.

Centerpartiets superbegåvade Annie Johansson - född 1982 - gjorde en utmärkt insats. Folkpartiets Carl B Hamilton och Socialdemokraternas Thomas Östros har budgetdebatter i ryggraden. Man kan ogilla deras åsikter eller debattstil, men de vet vad de sysslar med. Samma sak med Miljöpartiets Mikaela Valtersson.

Eftersom finansutskottet inte är vilket utskott som helst ställde sig många frågande till Sverigedemokraternas Johnny Skalin, en uppenbart oerfaren debattör med mycket liten känsla för finanspolitik. Varför SD satt just honom i finansutskottet är ett mysterium. Ett parti med ambition att göra avtryck i rikspolitiken måste framstå som kunnigt och seriöst i ekonomiska frågor.
Ett annat mysterium är Thomas Bodströms ansökan om föräldraledighet. Trots att det varit känt i flera månader att den förre justitieministern tänkt tillbringa hösten i USA kom ledighetsansökan in för sent till riksdagen. Den gäller dessutom skolbarn, för vilka Försäkringskassan bara beviljar föräldraledighet på deltid. Bodström har nu fått besked - det blir ingen föräldraledighet från riksdagen. Antingen är han lagstiftare på plats, eller så låter han bli.
Höst i riksdagen innebär inte bara budgetbehandling utan också allmän motionstid. Då skrivs de årliga nyhetsartiklarna om vem som är mest eller minst aktiv i riksdagen - räknat i antal inlämnade motioner. Metoden är inte bara klumpig utan direkt felaktig. Antal motioner säger mycket litet om ledamöters ambitionsnivå, utom just om ambitionen att inte framställas som lat av lokalmedia. Det är ingen vågad gissning att ovan nämnda ledamöter, med tunga tidskrävande uppdrag och stort inflytande, inte kommer framstå som de mest flitiga i sådana sammanhang.
Politiken kan ibland tyckas väl formalistisk. Men just genom det fasta regelverket fortsätter vardagslunken på Helgeandsholmen, och därför kan man lugnt hantera både nya politiska motståndare och rutinärenden som föräldraledighet.