Dagens färjetrafik ska ses som ett minimum

Politik2007-08-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så är då Almedalsveckan över. Det är ett unikt arrangemang på så sätt att stora delar av det offentliga Sverige möts under avslappnande former i en av Sveriges vackraste städer.
Partierna ger sin politiska inriktning i talen, seminarierna borrar djupare i ett brett spektra av frågor och mediebevakningen är intensiv. Men det är också en hektisk vecka, präglad av snabba utspel, en ständigt uppdaterad mediebild med kommentarer och analyser om allt som sagts och gjorts. Tempot är högt och bilden ständigt föränderlig.
I en sådan miljö är det lätt hänt att politiska frågor får sitt eget liv och att sammanhanget och helheten ibland försvinner. Så blev det för mig när jag uttalade mig om framtiden för färjetrafiken till och från Gotland.
Jag förde ett bredare resonemang som tolkades på olika sätt och som av vissa beskrevs som att jag på något sätt skulle driva en linje som skulle försvåra utvecklingen för Gotland. Jag beklagar om det uppfattades på det viset och så är naturligtvis inte fallet.

Dialog för bra lösning
Jag har stor respekt för dem som politiskt jobbar med den för Gotland så viktiga fråga som färjetrafiken är och jag är övertygad om att vi i dialog kan hitta gemensamma beröringspunkter och i detta kan komma fram till en bra lösning.
Jag vill här kortfattat presentera hur jag ser på denna fråga i egenskap av socialdemokratisk partiordförande. Frågan innehåller många viktiga aspekter och det är inte alltid så lätt att ge ett rakt svar. Jag är övertygad om att jag längre fram får anledning att återkomma i frågan.
Riksdagen har i enlighet med trafikutskottets betänkande sagt att "staten har ansvar för att det finns tillfredsställande transportmöjligheter i hela landet samt att detta gäller även Gotland. Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet ersätter de vägar och broar som samhället ställer till förfogande för nyttjarna i övriga landet.
Det motiverar att speciella insatser görs av staten för att motverka de transport- och konkurrensnackdelar som Gotland har. Stödet till Gotlandstrafiken är i grunden en satsning som förbättrar konkurrenskraften så att även Gotland kan bidra till den svenska tillväxten. Denna trafik måste därför ges långsiktigt förutsägbara spelregler till rimliga priser."
Det är på det sättet som vi socialdemokrater ser på färjetrafiken, vi har i detta ingen annan uppfattning.

Snabbgående färjor
Jag är medveten om att snabbgående färjor och två-hamns-alternativet är avgörande för Gotlands framtidsutveckling och att dagens färjetrafik skall ses som ett minimum.
Rikstrafiken, som har statens ansvar att sköta upphandlingen av färjetrafiken till och från Gotland, har inom sitt uppdrag att utföra en långsiktig trafikupphandling, en rad organisatoriska och strukturmässiga förutsättningar för trafiken i syfte att trygga en tillfredsställande, effektiv och miljövänlig trafiklösning.
Dessa satsningar skall vägas mot miljöpåverkan, precis som vi gör med alla satsningar. Det var inom ramen för detta jag gjorde mitt uttalande. Självklart ska det finnas bra och pålitliga kommunikationer till och från Gotland.

Öppen för debatt
Vi kan konstatera att frågan innehåller många delar, men att lokala behov måste också alltid vägas mot andra delar av den nationella politiken. Men detta är en avvägning som vi ska göra i dialog med dem som berörs.
Det gäller såväl alla gotlänningar som alla de fastlänningar som har Gotland som semestermål eller som sitt andra hem. En sådan debatt och dialog är jag öppen för.
Jag kan dock försäkra att vi socialdemokrater så långt det är möjligt kommer att stödja en för Gotland viktig utveckling, inte minst inom turist- och besöksnäringen och det lokala näringslivet, men också för den året runt boende gotlänningen.