I GT den 21 oktober fanns en artikel om det moderata paradnumret, den förändrade sjukförsäkringen. I artikeln beskrivs Helena, 55, som efter flera år med sjukersättning fick avslag på fortsatt ersättning när reglerna ändrades 2008. Hon bedöms inte kunna arbeta alls men tvingas nu ansöka om sjukpenning gång på gång. Ibland får hon en månad i taget, ibland två. Följden blir att hon inte har någon trygghet alls.
Nya regler
Den 1 juli 2008 infördes de nya reglerna för sjukförsäkringen. Sjukpenningen tidsbegränsades till 80 procents ersättning under maximalt 364 dagar inom en ramtid på 450 dagar. Efter det kunde 75 procents ersättning betalas ut under maximalt 550 dagar.
För sjuk- och aktivitetsersättning skärptes också reglerna. Sjukersättning kunde bara komma ifråga om arbetsoförmågan bedömdes bestå för all överskådlig framtid. Möjligheten att bevilja tidsbegränsad sjukersättning upphörde och faktorer som man tidigare kunde ta hänsyn till fick inte räknas med.
Det var ålder, bosättningsförhållanden, utbildning, tidigare verksamhet och andra liknande omständigheter. Dessutom kunde man inte längre få sjukersättning i väntan på lönebidrag eller annan liknande anställning.
Motivet till de nya reglerna var, som alltid när det gäller Moderaterna, arbetslinjen. Nu skulle det vara slut med den passiviserande sjukförsäkringen som hade införts av Socialdemokraterna. Människorna skulle gå från sjukpenning och sjukersättning till arbete.
I januari 2009 skärptes bestämmelserna ytterligare och det blev lättare att dra in eller minska sjukersättningen. Tidigare hade det krävts att arbetsförmågan skulle vara väsentligt förbättrad men nu räcker det med att den är förbättrad. Det spelar alltså ingen roll hur liten förbättringen anses vara.
Det hela fick naturligtvis till följd att de långa sjukfallen minskade och konstigt hade varit om det inte hade skett när man helt enkelt införde absoluta tidsgränser.
Långa sjukfall ökar igen
Men uppenbarligen har något hänt eftersom de långa sjukfallen nu ökar för tredje året i rad. Sedan sommaren 2010 har sjukskrivningar över sex månader gått från 38 000 till 69 000 enligt försäkringskassan.
En förklaring är att färre förtidspensioneras. Det är ofta människor med lång sjukdomshistoria som inte kan hävda sig i dagens arbetsliv och hamnar i långa, upprepade sjukskrivningar. Antalet sjukfall som är ett till två år långa är idag i princip på samma nivå som före reformen.
Moderata misslyckanden
Man skulle lika gärna kunna använda ordet försämringen, reform brukar stå för något positivt. Ändringarna 2008 och 2009 skulle ge färre långtidssjukskrivna. Trots att det nu går åt motsatt håll tycker inte socialförsäkringsministern att jämförelsen är relevant. Carl Bildt sa en gång att ett misslyckande skulle kallas ett misslyckande. Det är uppenbart att det inte längre gäller. I varje fall inte för moderata misslyckanden.
Den allmänna sjukförsäkringen tillhörde en gång de lagar som brukade kallas för trygghetslagar. Dagens sjukförsäkring skapar ingen trygghet och den behandlar många gånger människor på ett omänskligt sätt.