Dags att bekänna färg

Foto: Andreas Hillergren

Politik2010-08-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man ska aldrig önska regn! Det gjorde jag i min förra krönika, på en dryg vecka har vi fått 300 millimeter regn. Förra tisdagen föll 170 millimeter på en förmiddag hemma hos oss. Översvämningar på vägar, i trädgårdar, sjöar i fälten, listan kan göras lång. Många har fått flytta ur sina hus för sanering och renovering. Fälten i vårt område bär inte ens en traktor än mindre en tröska. Nu väntar vi på bättre väder, någon gång vänder det!
Snart är det val. Debatten hettar till efterhand och det blir säkert spännande in i det sista. Självklart intresserar jag mig extra mycket för vad de olika politiska partierna vill med svenskt lantbruk. Mat, klimat, jobb, och en levande landsbygd hänger ihop. Eller, ett konkurrenskraftigt och lönsamt lantbruk är navet för en levande landsbygd. Ett lönsamt lantbruk är också en förutsättning för att nå ett hållbart samhälle där ekonomi, miljö och sociala frågor balanseras. Den medvetenheten tror jag finns som starkast bland annat på Gotland, men tyvärr saknas insikten allt för ofta i debatten på riksnivå.
Men Maud Olofssons och Eskil Erlandssons debattinlägg i ATL i tisdags var ovanligt tydligt. Här fanns målsättningar att export av livsmedel borde växa och bli lika stor som importen. Här klargörs också att Sveriges bönder i dag är världsledande när det gäller att producera miljövänlig mat. Men även att vi verkar på en starkt konkurrensutsatt marknad, och därför krävs ännu ett hårt arbete för att förbättra villkoren för det svenska lantbruket. Bra! Det finns också fler politiker i andra partier i Sverige som kan våra frågor, och vill utveckla lantbruket och landsbygden i Sverige. Men tyvärr är de idag alldeles för få.

Med den utveckling som svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion har haft de senaste 20 åren är det hög tid att fler vaknar. Vi har kommit långt i Sverige, när det gäller god djuromsorg och miljöförbättrande åtgärder. Vi har många gånger gått före, och har generellt en miljövänligare odling i Sverige. Men det har också visat sig att strategin med att hela tiden ligga i framkant, har lett till att vi dragit på oss kostnader som ingen varit beredd att betala för på marknaden. Det är en av flera anledningar till att vi har tappat produktion, och importen har ökat dramatiskt. Nära hälften av den svenska livsmedelskonsumtionen importeras idag.

Det är naivt att tro att hela det svenska lantbruket ska bli en "nischproduktion" där ett högre pris kan tas ut på marknaden. Det är inte antingen eller, det är både och. Både produktion av stora råvaruvolymer, som behöver vara kostnadseffektiv i en global konkurrens. Men även profilerade produkter på en nischad marknad, där man positionerar sig på marknaden och därmed kan ta ut ett högre pris för olika mervärden, som ekologiskt, spårbarhet, närproducerat och så vidare.
Ska svenskt lantbruk kunna utvecklas i stället för att avvecklas behöver fler politiker inse allvaret i situationen. Nu är det hög tid för fler politiker att bekänna färg, vad vill ni med det svenska lantbruket?