Dags att erkänna Västsahara!

Politik2006-03-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För åtta år sedan inleddes Almedalsveckan med en gemensam dag för mänskliga rättigheter. Då var det 50 år sedan FN:s deklaration för mänskliga rättigheter skrevs under.
På scenen i Almedalen fanns olika människorättsorganisationer representerade, men huvudgästerna, de mest långväga, var representanter från det Västsahariska folket.
De ville ha stöd i sin självklara kamp mot Marocko, som ockuperat deras land, helt olagligt, sedan 1975. De har också Sveriges fulla stöd.

Flyktingläger i Saharaöknen
Faktum är att de även har ett enat FN bakom sig i kraven på en folkomröstning där de liksom Östtimor häromåret, ska avgöra få avgöra sin egen framtid.
Skulle vi bjuda in dem till sommarens vecka skulle vi få höra och se att efter åtta år har ingenting hänt. De 12-åringar som då levde i flyktingläger i Saharaöknen är idag 20 år och lever i samma flyktingläger.
Marocko står idag helt ensamt i sin vägran att ge frihet till den enda afrikanska kolonin som ännu inte får självbestämmande. Trots detta utövas väldigt små påtryckningar på landet. EU fortsätter förhandla fram olika handelsavtal med landet och USA väljer att inte stöta sig med regimen i Marockos huvudstad som länge setts som en nära allierad.
Marocko deltog till exempel på USA:s sida i det första guldkriget och samarbetet nära i den så kallade kampen mot terrorismen sedan 11 september 2001.

Få till en folkomröstning
Gotländska socialdemokrater har allt sedan besöket sommaren 1998 drivit frågan internt inom partiet för att öka Sveriges insatser för att folkomröstningen ska bli genomförd.
Så sent som på den socialdemokratiska partikongressen i Malmö i november vann linjen, som krävde krafttag från Sverige och EU ett överväldigande gehör.
Vad kan Sverige då göra när läget tycks vara låst? FN:s säkerhetsråd har lagt fram en plan som innehåller en folkomröstning inom fem år. Marocko vägrar. Frankrike och USA vägrar att utöva större påtryckningar, i form av krav, sanktioner eller militära insatser.
Med sin vetorätt i säkerhetsrådet kommer några tvingande krav inte att komma, till skillnad mot länder som Irak (jämför med ockupationen av Kuwait) eller Iran.
Det finns en rad saker Sverige skulle kunna göra. Regeringen kan till exempel kräva att alla handelsavtal mellan EU och Marocko omedelbart upphävs tills Marocko gått med på FN:s fredsplan.
Svenska resenärer kan sluta resa till landet i protest mot ockupationen och researrangörer kan lägga om sina charterresor till lämpligare resmål.
Men det som otvivelaktigt skulle ge störst effekt var om Sverige som första land i västvärlden erkände det ockuperade Västsahara som en självständig stat. Republiken Västsahara har redan erkänts av ett 80-tal länder, däribland Sydafrika.

Gotland kan hjälpa till
Men sedan finns det även konkreta saker vi på Gotland kan göra för att hjälpa det Västsahariska folket.
Polisario, som självständighetsrörelsen heter, har flera gånger lyft en förfrågan om att just Gotland skulle kunna inleda ett samarbete som bland annat skulle kunna gå ut på att några veckor på sommaren ta emot ett antal barn som i hela sitt levt i flyktingläger i Sahara.
Barn som aldrig har sett något annat än öken. Aldrig skog, gräs, hav eller ringmurar.
Frågan är när vi får se de första besöken av västsahariska barn på besök här på ön. Kanske redan i sommar?