De senaste veckorna har kvaliteten på skolmaten diskuterats, igen. För två år sedan tog vi en ny mat- och måltidspolicy för Gotlands kommun. Vi var politiskt eniga om att prioritera kvaliteten i den offentliga maten, att mer av maten skulle tillagas på plats för att undvika halvfabrikat samt att kommande livsmedelsupphandling ska sträva efter mer närproducerade livsmedel.
Vi har också satsat extra pengar för kompetensutveckling av måltidspersonalen. Utbildning är viktigt både för matkvaliteten men också miljön runt måltiden. Vi i Centerpartiet och Alliansen har i vårt budgetförslag för 2012 föreslagit 2 miljoner extra för ökade livsmedelskostnader. Priserna ökar och vi måste kunna upprätthålla kvaliteten på maten. Och egentligen skulle det behövas ännu mer pengar.
Döm om min förvåning när den röd-gröna majoriteten då säger nej till detta! När det gäller matfrågan räcker det inte med fagra ord utan det krävs också att majoriteten vågar och vill prioritera detta i budgetbeslutet.
Vi i Centerpartiet har lagt förslaget men den röd-gröna regionmajoriteten säger nej till mer pengar till maten. De röd-gröna har råd med bussiga kortet i stadstrafiken och till sommarjobb men prioriterar inte mer pengar till livsmedel så att alla som äter i förskola, skola och äldrevård kan få bättre mat.
Slutligt beslut sker i regionfullmäktige den 28 november, då finns chansen för de röd-gröna partier som vill prioritera maten att stödja Centerpartiet och Alliansens förslag.
Nu ser vi en inbromsning och oro inom flera olika branscher med anledning av den ekonomiska oron i vår omvärld. I lågkonjunkturens spår läggs nu varsel inom bland annat båtindustrin här på Gotland. En likartad bild som inledningen på krisen 2008. En viktig lärdom vi då gjorde var att snabbt dra igång arbetet inom den så kallade industrisamordningsgruppen. I gruppen ingick regionen, arbetsförmedlingen, högskolan, Almi, Tillväxt Gotland, fackliga organisationer och länsstyrelsen. I samordningsgruppen jobbade vi med olika åtgärder och samordning av dem samt följde aktivt utvecklingen lokalt på Gotland.
Jag tycker det vore på sin plats att regionledningen drar igång det arbetet igen! Regionen har ansvaret för att styra, leda och samordna tillväxtarbetet. En tillfällig arbetsgrupp som följer läget och kan ta snabba initiativ och beslut när det behövs för att stödja näringslivet vid speciella situationer. Det kan handla om kompetensutbildning, stöd i omställningsarbetet och innovationsarbete med mera.
Ett nytt näringslivspolitiskt program håller nu på att arbetas fram och ska börja gälla från 2012. Här är viktigt med delaktighet och att näringslivet och andra aktörer känner att de kan vara med och påverka. Att skapa ökad tillväxt och ökad befolkning på Gotland är en gemensam utmaning men där regionen måste ta ledartröjan.
Jag är glad att arbetet med planeringen av vindkraftsutbyggnaden fortskrider. En satsning på alternativ energi med vindkraft och biogas kommer att ge nya jobb på Gotland och bidra till den nödvändiga energiomställningen.