Dags att pensionera atomkraften

Efter det som nu händer i Japan är det dags för förtidspensionering av kärnkraften som energikälla. Det finns livskraftiga alternativ om man vill se dem.

Efter det som nu händer i Japan är det dags för förtidspensionering av kärnkraften som energikälla. Det finns livskraftiga alternativ om man vill se dem.

Foto: Gregory Bull

Politik2011-03-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu drabbas Japan åter av atomkraftens förbannelse. Oskyldiga människor får åter sätta livet till. Kom ihåg har det började.

"Gode Gud, vad har vi gjort?" Andrepiloten Robert Lewis förtvivlade fråga finns i loggboken i bombplanet Enola Gay efter att ha släppt världens första atombomb över Hiroshima.

En hög rökpelare stiger upp från staden. Väldiga eldflammor slår upp. Det brinner överallt denna heta augustimorgon 1945, strax efter klockan åtta. Förtvivlade människor rusar runt. Vrider sig i smärtor. Ser döda människor överallt. Raserade hus. Är det kanske bara en ond dröm.


120 000 människor dog
Nej, det är ingen ond dröm. Atombomben Little Boy har träffat mitt i prick. Det USA-baserade bombplanet vänder hemåt efter väl förrättat värv. Minst 120 000 människor dog på fläcken.

Sedan fyllde det på med tiotusentals dödsoffer. 90 procent av bebyggelsen lades i ruiner. Tala om terrorattack 56 år före "11 september".

Tre dagar senare var det dags igen. Atombomb nummer två, Fat Man, fälldes över Nagasaki. 70 000 människor fick sätta livet till denna gång. Efter detta brutala övervåld blev det slut på Andra Världskriget.

Ett krig som egentligen började med Första Världskrigets upplösning och förödmjukelsen av förloraren Tyskland. Revanschlustan som grodde. Den som Hitler blåste under. Men varför skulle oskyldiga japaner behöva drabbas? Det grymma med de två atombomberna 1945 är att de skördar offer än idag. Så är det med atomstrålningen. Dödssiffran tickar oavbrutet på. De överlevande, hibakusha, lider av strålningssjukan som leder till sen cancer och genetiska förändringar. Fortfarande efter 66 år går den gamla dödsängeln fram och en ny går nu i dess spår.

Ingen vet säkert strålningens verkningar på människan på lång sikt.


Radioaktiva avfallets problem
Däremot vet man säkert det radioaktiva avfallets problem. Det som kärnkraftverken lämnar efter sig måste lagras säkert i 100 000 år. Vem kan garantera den säkerheten. Ingen, naturligtvis.

Det får kommande generationer ta hand om. I Sverige är det nu aktuellt att lagra det svenska kärnkraftavfallet i berget i Forsmark. Vem vill bygga hus på den grunden? Vem vill låta barnen leka på denna osäkra mark?

Trots atomkraftens uppenbara och brutala risker har världen satsat på kärnkraft och vill satsa vidare på kärnkraft, också i vårt land. Det är obegripligt. Det finns inget miljövänligt i kärnkraften. Se på Japan. Se på Tjernobyl. Dessa olyckor är inte de sista i vår tid.


Den livsfarliga kärnkraften
Men det japanska lidandet som hela världen nu ser borde leda till en stark folklig opinion mot den livsfarliga kärnkraften, så att ansvariga ledare tänker om och tänker ansvarsfullt på framtiden. Tänker på barn och barnbarn och generationerna därefter. De har rätt till ett strålande liv, men utan atomstrålning.

Atombomben har fyllt 66. Dags för pensionering. Efter det som nu händer i Japan är det dags för förtidspensionering av kärnkraften som energikälla. Det finns livskraftiga alternativ om man vill se dem.