Dags att rensa i bidragsdjungeln

Politik2011-10-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den senaste tiden har varit turbulent för många. Vem kan man lita på? Håkan Juholt är under utredning.

Om han medvetet har fuskar eller inte får framtiden visa, men det skadar helt klart politikernas rykte och i synnerhet Socialdemokraterna, oavsett utgång.

Nu är det inte första gången det sker märkliga saker. Centerledaren Annie Lööf var tidigare under luppen när det gällde dubbelt boende och märkliga, betalda resor till svärföräldrarna, fast hon var mantalsskriven i Stockholm, något jag tog upp för en månad sedan.


Politikerkåren dras över en kam
Nu blev hon rentvådd, men tvivlet finns kvar hos många. Det ska även ha förekommit att några andra riksdagsmän har överutnyttjat systemet vad gäller hyresbidragen.

Fast vem vet? Borg och Reinfeldt kunde sitta kvar trots att de avslöjades med handen i syltburken med sina "affärer" med underbetalda barnflickor som inte hade arbetstillstånd och svart städhjälp. Är opinionen lika förlåtande när det gäller en socialdemokrat?

Men summan av det hela är att hela politikerkåren dras över en kam, vilket man kan läsa på bloggar och insändarsidor.

Vad kan man då göra för att undvika att politiker hamnar så fel? Ja helt enkelt ta bort möjligheter att kunna göra fel.

Varför ska en riksdagsledamot med 55 000 kronor i månadslön (Mer än dubbelt mot en vanlig arbetarlön) ha bostadsbidrag? De erbjuds en övernattningslägenhet som de mycket väl kan betala själva. Orättvist mot landsortsbor, säger någon?

Javisst, men vad är rättvist? Att en underbetald undersköterska inte har rätt till bostadsbidrag medan en riksdagsledamot har det?


Politikernas fallskärmsavtal
Se över politikernas fallskärmsavtal. De ska ha rätt till motsvarande a-kassa i 300 dagar som alla andra. Får de ett arbete ska naturligtvis ingen ersättning betalas ut. Orättvist för en 50-årig politiker har svårare att hitta ett nytt jobb, säger någon.

Jag kan intyga att en 50-åring har lika svårt att hitta ett jobb oavsett om han är politiker eller inte. Dessutom har ofta politiker ett kontaktnät som gör att de lättare kan hitta ett nytt arbete. Vi andra har en maxersättning som grundar sig på max 18 500 kronor, vilket i realiteten är 15 000 kronor, innan skatt.

Begränsa reseersättningarna. Har man familjen i Stockholm ska det inte gå att få reseersättning för resor till hemorten. Något som är tillåtet idag och som Annie Lööf (C) utnyttjade helt lagligt.


Återupprätta deras rykte
Att vara politiker är ingen skyddad verkstad. Det är ett förtroendeuppdrag. De har mycket arbete och kan sällan koppla av från uppdraget, men de får bra betalt för det.

Vill vi återupprätta politikerns rykte, som är något skamfilat idag, så måste det ske en ordentlig upprensning. Regeringen Reinfeldt säger sig vilja rensa upp i bidragsträsket och har slagit mot de svagaste.

Är det inte dags att rensa upp i bidragsträsket inom politikerleden nu? Innan det är för sent och svenska folket tappat allt förtroende för politiker.

Politik är att vilja, sa en gång Olof Palme. Vill dagens politiker göra något åt detta?