Dags att sätta punkt för kärnkraften
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I samband med folkomröstningen beslutades att en kraftig satsning skulle göras på förnyelsebara energikällor. Detta innebär bland annat sol, vind, vatten och bioenergi. Dessutom skulle en ordentlig effektivisering ske av befintlig elproduktion och den ständigt stigande elbehovskurvan planas ut.
Kärnkraftslobbyisterna har dock varit skickliga under de snart 25 år som gått sedan den svenska folkomröstningen och beslutet om avveckling. Utbyggnaden av den förnyelsebara energin har gått mycket trögt och avvecklingstiden för kärnkraften har vid ett flertal tillfällen omförhandlats och genom olika partiöverenskommelser flyttats fram. Detta får dock inte tas som intäkt för att överge avvecklingen och utvecklingen av alternativen.
Kärnkraftsförespråkarna har alltid kallat motståndarna för teknikfientliga, men frågan är vem som är mest teknikfientlig. Den som klamrar sig fast vid en föråldrad och farlig energiteknik eller den som innovativt vill bygga ut förnyelsebara alternativ? För det är just bland dessa som det finns en möjlighet att skapa mängder med nya arbetstillfällen, samtidigt som man får ett tillförlitligt och säkert energisystem.
Det är dags att sätta punkt för kärnkraften en gång för alla. Enklast sker detta genom att följa folkomröstningsbeslutet från 1980, vilket innebär: Utbyggnad av alternativa energikällor, kraftig effektivisering av befintlig elproduktion och besparing på elkonsumtionen. Detta skulle skapa tusentals nya framtidsjobb.