Dags att ta efter kung Karl XI?

Politik2011-06-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under 1600-talet ökade adeln sin makt och sitt innehav av jordar allt mer. Inte minst genom frikostiga förläningar av kungamakten. Adeln som grupp var aldrig riktigt stor, men den ökade med tiden och de ägde en stor del av Sverige.

Samtidigt blev allt fler bönder arrendatorer under adeln istället för fria självägande bönder.


Underskott av krigen
Den svenska regeringens stora satsningar under trettioåriga kriget och misshushållningen under förmyndarregeringar gav statliga underskott och det krävdes något för att få balans igen.

Reduktioner hade genomförts mer eller mindre sedan flera hundra år tillbaka och 1672 till 1680 gjorde kungen Karl XI slag i saken. Hundratals gods och gårdar drogs in till staten och adelns makt begränsades. Nackdelen var att kungen samtidigt blev enväldig, men det var något som bondeståndet till stora delar godtog då de ofta hade farit illa under adelns styre över dem.

Adelns ökande välstånd var på ett sätt bra. Produktionen på godsen ökade och det startades fler företag. Men det var ofta på bekostnad av adelns underlydande. Med reduktionen förbättrades bondens läge igen om än tillfälligt.


Bonus och skattesänkningar
Är det någon som ser likheter med dagens samhälle? Jag gör det definitivt. Adeln har ersatts av en ägarklass som gynnar varandra genom bonusar och fallskärmar när deras "låga" löner inte täcker deras enorma kostnader. Regeringen ger förläningar till denna vår tids adel genom skattesänkningar medan vår tids arrenderande bönder (sjuka och arbetslösa) får ta smällen. De självägande bönderna (de med arbete) klarar sig än så länge hyggligt.

De Socialdemokratiska regeringarna under 1900-talet genomförde faktiskt en sorts reduktion genom ett skattesystem som utjämnade olikheterna. Men mycket av det har de borgerliga regeringarna sedan dess dragit tillbaka.


Dags för en ny reduktion?
Kanske är det dags för en ny reduktion snart? Men låt oss då i så fall undvika historiens misstag där kungen blir enväldig, utan låt det hela ske demokratiskt.

Eller också ska vi låta det hela fortsätta och hoppas att vår egen "adel" inser att de få procent av befolkningen de tillhör inte kan äga majoriteten av tillgångarna. Men är det någon som tror på det?