Dags för skatteavdrag för hushållsnära tjänster

Politik2005-03-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunfullmäktige beslutade i november om "Kundval för hemtjänst mm." Det är ett intressant beslut.
Vi erkänner att skattepengar inte räcker för alla faktiska behov hos dem som har beviljats hemtjänst eller ledsagning, till exempel.
En del måste de stå för själva. I beslutet nämns också, att det öppnar för eget företagande inom just hemtjänst.
Socialdemokraterna har länge stretat emot alla förslag om möjlighet till skatteavdrag för "hushållsnära tjänster" som det kallas. Ändå vet alla, att behoven finns. Barnfamiljer där båda föräldrar arbetar heltid har en orimlig arbetsbörda.

Pigjobb är fult i Sverige
De skall ta barnen till och från dagis, skola, fritids. De skall skjutsa till fritidsaktiviteter. De skall försöka hinna vara tillsammans med barnen på fritiden. Och de skall sköta hemmet:laga mat, diska, städa, tvätta, stryka& Nog kan de önska en "kungens lilla piga".
Men "pigjobb" är fult i Sverige. Ändå har väl alla vi som är lite äldre mammor, som varit pigor i sin ungdom. Inte skämdes de för det. Det var en naturlig del i en kvinnas utbildning i det gamla samhället. Som husmor behövde hon kunna allt det där som hon lärde sig som piga.
Jag upplevde aldrig i min barndom, att man fann något nedvärderande i detta att män och kvinnor hade olika arbetsområden. Liksom att de i många fall hjälptes åt. Pappa slog limpdegen och eldade upp i köket på vintermorgnar. Mamma gick med och plockade sten och lastade hö.
Nu är allting annorlunda. Flickor och pojkar får samma utbildning, väljer fritt sitt yrke. Och vi vill att de skall kunna arbeta på samma villkor, samtidigt som de bildar familj, föder och uppfostrar barn. Det ställs samma slags krav på båda. Men det kan helt enkelt bli för mycket.
I Finland har man i flera år haft ett system med avdragsrätt för hushållstjänster. Det gäller förståss för arbete med huset eller trädgården också.
Det betyder att den som utnyttjar tjänsten, betalar avtalsenlig lön, skatt och sociala avgifter. Sen får man dra av i deklarationen för 60 procent av detta. Upp till ett visst tak förståss.

Vit och svart hemhjälp
När man intervjuar kvinnor i karriären, statsråd, chefer, företagsledare och liknande, brukar de erkänna, att de anlitar hemhjälp. Statsråden naturligtvis "vitt", med deras lön har man råd att betala flera hundra kronor i timmen. Det har nog de flesta av de andra också, men man är ju snål, så det blir ofta "svart".
Många invandrare, med eller utan uppehållstillstånd, arbetar i svenska hem, utan att ha rätt till sjukpenning eller pension. Över huvud utan att ha någon social trygghet. Riksskatteverket beräknade 1997 denna svarta marknad till tre miljarder kronor. Det är nog betydligt mer idag.
De flesta familjer har inte råd att betala vad det kostar att ha "vit hemhjälp". Men med möjlighet till skatteavdrag skulle de ha råd. Det skulle ge så många goda bieffekter.
Möjlighet för folk som går arbetslösa att starta ett eget företag och erbjuda hemtjänst. Social trygghet för dem som gör jobbet. Och ett mindre stressat hemliv för barnfamiljer. Utvärdering av det finska systemet visar, att det till stor del är de som utnyttjar möjligheten.

Tjänster viktigare än varor
Men det är fler som skulle behöva tillfällig hjälp i hemmet. Allt fler äldre bor kvar i sitt gamla hus. Fast de orkar inte längre göra storstädning, putsa fönster, klippa gräsmattan. Och den kommunala hemtjänsten får som sagt inte göra sådant.
Håkan Ericsson skrev i en ledare, att man kunde kanske erbjuda den här möjligheten för folk över 85 år. Varför inte för alla andra?
Det finns allt mer pengar i vårt samhälle för privat konsumtion. Lönerna stiger ständigt. Det går bra att köpa dyra datorer och stora bilar. Villorna blir allt större och mer påkostade. Alla slags "prylar" har blivit förhållandevis billigare. Sån produktion kan rationaliseras, automatiseras.
Men service kan inte effektiviseras så mycket. Det tar sin tid, om den som gör jobbet inte skall slita ut sig i förtid. Därför är det för dyrt för vanligt folk att betala lagligt för den hemhjälp de faktiskt behöver. Det blir ju inte heller en ren förlust för staten, eftersom de som gör jobbet betalar skatt.
Det är dags nu, att socialdemokraterna vågar föra den här debatten på allvar. Det är tjänstenäringen som växer, inte industrin. Men varför måste just hemtjänster betalas med redan skattade pengar?