Dåliga rapporter skrämmer upp de äldre helt i onödan!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan var jag i Stockholm på konferens angående regeringens långsiktiga satsning på äldrevården. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson redogjorde för sin bild av läget inom äldrevården och en socialchef fick möjlighet att reflektera över Ylva Johanssons bild.
Eftermiddagens seminarium med fyra olika områden bjöd på mycket intressanta tankar och jag valde att gå på det som handlade om äldreboenden i framtiden.
Äldrevården på Gotland
I tre artiklar kommer jag att redovisa mina upplevelser och ge min bild av dagens äldrevård på Gotland i relation till den bild som media och olika myndigheter ger. Dagens artikel tar sin utgångspunkt i de reflektioner som socialchefen framförde om nationella rapporter.
En av de stora frågorna som idag dominerar debatten är bilden av dagens äldrevård. Media rapporterar ofta om olika händelser som drabbar enskilda, men jag saknar den andra bilden som visar på att dagens äldrevård faktiskt fungerar bra.
Nu är det inte bara media som rapporterar mest negativt utan statliga myndigheter som Socialstyrelsen gör sig ibland skyldiga till grovt övertramp med sina rapporter.
Socialchefen tog upp detta problem och hänvisade till den senaste rapporten från socialstyrelsen där det slogs fast att endast 60 procent av biståndsbedömda hemtjänstinsatser verkställs. Detta fick stort genomslag i media och den negativa bilden förstärktes ytterligare. Det visade sig att rapporten i huvudsak byggde på uppgifter som var mellan 3-7 år gamla och den var från 49 kommuner.
Att presentera gammalt material när det handlar om att beskriva dagens situation är ganska magstarkt och leder enbart till att oroa äldre.
Självklart har det hänt mycket på fem år och äldreomsorg är ju ingen statisk verksamhet, utan det pågår ett ständigt förändringsarbete.
Mycket bättre på Gotland
Ser man bara till Gotland så kan vi idag redovisa en verkställighet, som är över 90 procent, vilket får anses som mycket gott.
I lördagens Gotlands Tidningar läste jag dessutom att SKTF:s förbundsordförande Eva Nordmark valde denna rapport för att lyfta frågan om chefernas situation inom äldreomsorgen.
När jag läste kritiken som hon framförde mot Gotlands kommun får jag känslan av att denna artikel är masspublicerad i många kommuner.
Det förändringsarbete som pågår på Gotland verkar SKTF:s ordförande inte ha en susning om. Mycket dåligt att man inte har bättre kunskap när man går ut i en mycket viktig och angelägen fråga för sina medlemmar.
En annan rapport som Socialstyrelsen presenterade för drygt ett år sedan handlade om att Gotland låg i topp med att lägga ned särskilda boenden under en viss period.
I den rapporten tog man inte hänsyn till att vi faktiskt ersatt 100 av de 160 nedlagda boenden med nya och moderna boenden.
Tar man hänsyn till detta så blir Gotland en av de kommuner som lägger ned minst boende. Dessutom så byggdes det 80 nya äldreboenden två år innan mätningen, så egentligen har vi fler boenden än nedlagda om man ser till en liten längre period.
Socialstyrelsen erkände fel
Ett avgörande faktum enligt min mening, men Socialstyrelsen valde att bortse ifrån detta och det gör mig upprörd. Vi påpekade detta för socialstyrelsen och fick ett svar där de erkände att de gjort fel, men de kommer inte att rätta till rapporten, dessvärre.
Det åvilar Socialstyrelsen med flera ett stort ansvar när man publicerar och använder sig av viktiga rapporter. Det är ett anständighetskrav att underlaget är faktabaserat och relevant.