Dansk politik - skojare och skojigare

Helle Thorning-Schmidt. Ny statsminister.Foto: Jens Dresling/scanpix

Helle Thorning-Schmidt. Ny statsminister.Foto: Jens Dresling/scanpix

Foto: Jens Dresling

Politik2011-12-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KÖPENHAMN. Säga vad man vill om dansk politik - men den är aldrig tråkig. Det gångna året motsäger sannerligen inte detta.

Vi har haft val, fått en ny regering och hela tiden har den politiska tillvaron kryddats med skandal efter skandal!

Det är enbart en kort broresa eller färjetur mellan Sverige och Danmark. Men det är ändå två helt skilda kulturer - inte minst politiskt.

Man kan och ska ha respekt för den värdiga stil som genomsyrar svensk politik; med statsminister Fredrik Reinfeldt som den främste företrädaren. I Danmark är det helt annorlunda - på gott och ont.

Det finns bara 179 folketingsmedlemmar i Danmark och danskarna känner till åtminstone hälften, långt fler än i Sverige. Jag vågar också påstå att många av dem är synnerligen färgstarka och utåtriktade. Detta leder till att dansk politik berör danskarna på ett sätt som jag inte känner igen från Sverige. Här diskuteras dagligen den politiska situationen - och aktörerna - på arbetsplatserna, på bodegorna och i pendeltåget; bland så kallat vanligt folk. Det är bra för demokratin.

Vad är det då som hänt i år? Ja, det stora var förstås valet i september. Efter tio års borgerligt styre valde danskarna att föra en röd-röd röra till makten. Socialdemokraterna bildar nu regering tillsammans med Socialistiskt Folkeparti (Vänsterpartiet light) och Radikale Venstre (ett politiskt korrekt mittenparti med storstadsprägel). Denna trio får stöd av Enhedslistan (extremvänstern). I och med detta har Danmark också fått sin första kvinnliga statsminister i Helle Thorning-Schmidt.

Danskarna slängde ut den gamla regeringen i första hand för att man var trött på den, inte på dess politik. Och man var riktigt, riktigt less på att Dansk Folkeparti hade så stort inflytande.

Visserligen bestod regeringen av Liberale Venstre och Konservative men intet kunde genomföras utan stöd av Dansk Folkeparti (DF) - sådan var den parlamentariska situationen. I kraft av 12-15 procent av rösterna hade DF en nyckelposition som man också mycket skickligt utnyttjade. Så fort regeringen kom med ett förslag eller utspel lovade DF sitt stöd - bara man också fick en godbit i någon av partiets hjärtefrågor. Den främsta är ju att Danmark ska föra en synnerligen stram och restriktiv invandringspolitik.

Därmed fick regeringens politik en slagsida åt det extrema hållet i vissa frågor. Och det gillade inte danskarna.

Och det är också den mest positiva effekten av valresultatet - idag har Dansk Folkeparti reducerats till ett parti bland andra, ganska långt från inflytande och makt.

Politiken i övrigt har dock inte ändrats särskilt mycket. Den nya regeringen övertog nästan helt den tidigares ekonomiska politik och lade fram en budgetproposition som i det närmaste var en direkt kopia av den blå regeringens. Samtidigt tvingade verkligheten Helle Thorning-Schmidts regering att överge nästan alla sina vallöften vilket resulterat i en massiv svekdebatt och usla opinionssiffror.

Men de senaste veckorna har något inträffat som radikalt kan förändra bilden och faktiskt dansk politik i grunden. Det har nämligen framkommit misstankar om att den gamla regeringen - och i första hand skatteminister Troels Lund Poulsen (Liberale Venstre) - lagt sig i en skattefråga som egentligen bara strikt skulle handläggas av myndigheterna.

Det pikanta är att det handlade om Helle Thorning-Schmidts mellanhavanden med skattemyndigheten. Den socialdemokratiska ledaren (och nuvarande statsministern) har varit i strålkastarljuset det senaste året eftersom det varit oklart om hennes man, som arbetar i utlandet, betalat den skatt han skulle i Danmark.

Medan affären rullat har det läckt uppgifter som uppenbarligen haft till syfte att skada Thorning-Schmidt. Om den tidigare skatteministern själv agerat ska nu granskas av en stor undersökningskommission som väntas arbeta i minst ett år. Under den tiden kommer Liberale Venstre (som är landets största parti) att tvingas förhålla sig till misstankarna om att det råder en smutsig och osund kultur i partiet.

Så - vad som än händer - det väntar ett nytt spännande politiskt år här i Danmark. Jag gläder mig som ett litet barn åt att följa utvecklingen!