Därför är Stefan Löfven tyst

Politik2012-03-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den gångna veckan borde ha varit varje oppositionspolitikers våta dröm. Men trots nya avslöjanden, och en ministeravgång, har Stefan Löfven inte sagt flaska. Pressmeddelandena från sossehögkvarteret har handlat om småsaker som betygssteg och ripjakt.

Varför kommenterar oppositionsledaren inte regeringens utrikespolitik? Svaret finns förmodligen till stor del i ett avslöjande som Expressen gjorde den 19 februari i år. Journalisten Niklas Svensson avslöjade då att Moderaterna och Socialdemokraterna under de gånga sex åren haft ett hemligt och nära samarbete om utrikesfrågor.

Carl Bildt informerade fortlöpande Mona Sahlin om de mest känsliga utrikesfrågorna, till och med sådant som de övriga allianspartierna inte fick reda på. Mona Sahlin beskrev för Expressen samtalens syfte som att "bygga förtroenden och dela mycket känsligt material på ett förtroendefullt sätt". Samtalen fördes enligt Sahlin "mellan fyra ögon per telefon", och "väldigt regelbundet."

Carl Bildt kommenterade de hemliga samtalen med "det händer att vi vidtar en del andra åtgärder som vi kanske inte skickar pressmeddelande om". Och att det "alltid funnits en dialogkanal mellan i huvudsak moderater och socialdemokrater."

Om det nu finns ett nära samarbete mellan Carl Bildt och Socialdemokraternas ledare måste vi utgå ifrån att också Löfven blivit informerad om samarbetet med Saudiarabien då han tillträdde. Inte minst eftersom det var hans företrädare Göran Persson som tog initiativ till samarbetet.

Skulle Carl Bildt inte ha informerat Löfven måste det rimligtvis funnits någon i det socialdemokratiska partihögkvarteret som påmint om tidigare företrädares politik.

Samarbetet mellan de två statsbärande partierna är förmodligen skälet till Socialdemokraternas tystnad. Frågan om det saudiska samarbetet är inte en kris för regeringspartierna, utan en kris för moderater och socialdemokrater. Har man följt det vanliga arbetssättet är det bara i M och i S-toppen som man varit fullt informerad om samarbetets karaktär och fortskridande.

Om Löfven nu skulle kritisera regeringen riktar han i samma stund pansarvärnsroboten mot sig själv. Bättre då att vara tyst.

Värt att notera i sammanhanget är att varken socialdemokrater eller moderater hittills sagt något som pekar mot att samarbetet med saudierna kommer att upphöra. Därför kan vi vara ganska säkra på den svenska vapenexportpolitiken och Mellanösternpolitiken ligger fast oavsett vem som vinner valet 2014.

Så länge Moderater och Socialdemokrater tillsammans kan dominera riksdagen så kommer Sverige föra en realpolitisk, snarare än moralistisk utrikespolitik. Det är förmodligen bra. Men det vore snyggare om de hade ryggrad att stå för sin politik inför väljarna.