Därför söker inte utländska spelbolag tillstånd i Sverige
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mats Linder avslutar med att säga att "kanske kan man hävda att detta inte utgör ett spelmonopol. Men då ägnar man sig åt att klyva hår som så tunt att det inte ens är synligt för blotta ögat.
Tjusigt, men den metaforen har ingen verklighetsförankring.
Vi hårdrar detta med spelmonopol och reglerad marknad. Vad skulle hända om ett utländskt spelföretag ansöker om att få bedriva spel under reglerade former?
Jag hade ett samtal i måndags med Johan Rör, chefsförordnad jurist på Lotteriinspektionen som svarar:
- Det finns inget som hindrar ett utländskt bolag från att söka tillstånd under reglerade villkor. Men man gör inte det, eftersom Svenska spel beskattas till hundra procent och en stor del av beskattningen går till allmännyttiga ändamål.
Så får t ex dem svenska idrottsrörelsen två miljarder varje år från Svenska spel. När Linder & Hoffstedt - och de nya moderaternas gamla nyliberaler - vill släppa in utländska intressenter under icke-reglerade villkor så utmanar man Sveriges största folkrörelse - två miljoner medlemmar. Knappast valtaktiskt riktigt, vilket såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som finansminister Anders Borg har begripit.
När Mats Linder citerade Lotteriinspektionen valde han att plocka bort sista satsen i stycket. Så här står det: "Lotterier är föremål för nationella regleringar inom EU. EG-domstolen har behandlat frågan om lotterier och EG-rätten i ett antal domar och konstaterat att EG-rätten tillåter länderna att - under vissa givna förutsättningar - ha nationella särlagstiftningar på lotteriområdet."
Till sist: Att kalla en del Malta-baserade spelbolag för svenska, som Linder & Hoffstedt gör, är ren verklighetsförfalskning. Kapitalet flyter fritt i vår globala värld, och ägarna placerar sina bolag där det är förmånligast. Ungefär som att kalla Kalles Kaviar och Wasa-bröd för svenska företag!