De äldre behövs i politiken

Politik2006-06-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valdebatten har börjat och partiledarna är först ut för att försöka tydliggöra sina lösningar på hur samhällsproblemen kan lösas.
För den som inte har det politiska ansvaret tycks lösningarna finnas nära till hands.
Teori är en sak medan verkligheten kan te sig mera mångskiftande och problemfylld och i demokratins namn är det många som har rätt att vara med i beslutsprocesserna på vägen fram till ett slutligt beslut.
Många gånger är det till och med så att det kan vara svårt att tidigt se beslutets konsekvenser och att genomförandet kan få en annan effekt än som var meningen.

Måste lämna sin plats
Då och då hörs nu i media att partierna inte nått fram med det ungdomliga inslaget på riksdagslistorna som satts upp som målsättning.
Någon orsaksanalys har inte presenterats. Anledningarna är säkert flera. Det är många hänsyn som skall tas och valberedningarna har säkert en taktfull uppgift att lösa.
Nu är det de unga som vill vara med och det innebär att de äldre måste lämna sin plats. När kan det vara dags?
Vidare skall fler kvinnor representera väljarna och det innebär också att männen, unga såväl som gamla, måste ställa sin plats till förfogande för att uppsatt mål ska nås.
40-talisterna är en stor grupp som nu knackar på "pensionärsdörren". Många med gedigen utbildning, mångårig yrkeserfarenhet, politisk sakkunskap och framförallt livsvisdom och ett stort mått av fysiska och psykiska resurser.
Är det en grupp som snällt skall ställas åt sidan eller bör samhället ta vara på denna kompetens? Kommer denna grupp att värna om sina förmåner och revir?

Oberäknelig generation
Författaren Ludvig Rasmusson har skrivit "Åldersupproret", där han tar upp och funderar över denna situation både ur ett individuellt som samhällsperspektiv.
Han menar att i många länder har uppror startats just av äldre, som inte känt sig nöjda. Men att de svenska fyrtiotalisterna alltid har varit en oberäknelig generation, som kanske kommer att nöja sig med att gnälla mellan puttarna på golfbanan.
Rasmusson menar vidare att om äldre politiker utsorteras går det politiska livet miste om de äldres erfarenheter och att vi inte har råd med detta slöseri av kompetens.
Jag är benägen att instämma med Rasmusson. Kunskap och kompetens är en ovärderlig grund liksom det är lika angeläget att yngre ges möjlighet att inhämta politisk kunskap och få möjlighet att delge sina erfarenheter.

Respekt och eftertanke
Alla är beroende av varandra för att politiken skall bli ett "levande" forum och kunna skapa ett samhälle där alla får plats att leva och verka på goda grunder.
Listorna till riksdags- och kommunalval är klara, men nomineringarna till nämnder och styrelser sker efter valet.
Nomineringarna bör ske med respekt och eftertanke. Därefter fortsätter valberedningens arbete med denna grannlaga uppgift och lämnar förslag till val.
Valberedningen har då att ta hänsyn till områdesrepresentation, jämn fördelning av de politiska uppdragen mellan kvinnor, män, unga, äldre, svenskfödda, utlandsfödda med mera.
Jag hoppas på en god sammansättning av politiker som ges ansvar för att föra fram den socialdemokratiska ideologin under nästa fyraårsperiod i Gotlands kommun.