De borgerligas attack på a-kassan

Politik2006-11-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringen försöker med alla medel få mandat för att höja a-kasseavgiften, samtidigt som man sänker ersättningsnivåerna.
Syftet sägs vara att a-kassan ska bära sina egna kostnader, ett syfte som delvis krackelerade när det visade sig att vissa SACO-förbund skulle få in mer i avgifter än de betalade ut.
Sedan har man fått införa en så kallad maxtaxa för att inte fackförbund med hög arbetslöshet ska få orimliga kostnader. Man pratar också på regeringsnivå om att införa en obligatorisk a-kassa, motsvarande sjukförsäkringen.

Det egentliga syftet
Det är i och för sig en sympatisk tanke att alla ska kunna få del av arbetslöshetsunderstöd, men vilket är det egentliga syftet med dessa omvälvande förändringar?
Ser man till regeringsmedlemmarnas fackliga bakrund är den minst sagt skral. Enligt Aktuellt i politiken är endast finansminister Borg medlem i ett fackförbund (Jusek). Nästan halva regeringen har aldrig varit med i en fackförening och ingen har varit medlem i ett LO-förbund.
När man ser det förstår man bättre att regeringens prat om välviljan till fackförbunden bara är tomt prat. Eller också vet inte regeringen vad man pratar om eftersom man inte har den erfarenhet som behövs för att förstå hur ett fackförbund fungerar.

Försvaga facket
När man ser det förstår man också bättre att det egentliga syftet med dessa förändringar är att det ska bli dyrare och svårare att vara med i facket. A-kassan kommer att kosta så mycket mer så man hoppas att många kommer att gå ur facket och bara tillhöra a-kassan.
Med svaga fackföreningar med färre medlemmar kan man enklare köra över facket och införa låglönesystem i större mängd. Vaxholm kommer bara att vara första steget i regeringens låglönesatsning, och då menar jag låglönesatsning neråt.
Men regeringens slag mot fackföreningsrörelsen måste samtidigt innebära att allt fler inser fördelen med att vara fackmedlem. Fördelen att ha någon som stödjer en när arbetsgivaren vill sänka lönen för att företaget går dåligt, för att få hjälp när arbetstiderna försämras och övertiden blir standard, när arbetsmiljön försummas och anställningstryggheten urholkas.
Nu protesterar främst LO-förbunden mot a-kassehöjningen så gott det går, och vissa förbund pratar till och med om politisk strejk. Protestera ska man göra och det ordentligt, men låt bli politisk strejk.

Ångervecka i fyra år
Regeringen är vald på ett program där höjd a-kassa ingick som en del och de fick mandat på det, låt vara för att säkert en del inte trodde de skulle genomföra det, så en politisk strejk riskerar därför att bli en strejk mot demokratin.
Svenska folket sa ja till en borgerlig regering. Svenska folket sa också ja till regeringens låglönesatsning med höjd avgift och lägre ersättningsnivåer. Det är en demokratisk rättighet att gå till val på att försämra för de sämst ställda. Det är också en demokratisk rättighet att genomföra dessa löften.
Ångerveckan existerar inte här. Det blir i så fall en ångervecka på fyra långa år.