De gotländska ledarsidornas roll

Politik2011-11-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För några veckor sedan tog Eva Bofride upp frågan om tidningarnas ledarsidor. Nu har Gotlands radio också gjort det. Tydligen är en förändring av våra tidningar på gång, så det kan vara en befogad fråga. Behövs ledarsidorna?


Ofta två olika perspektiv
Jag tycker själv att det är en stor fördel att GT har två ledarsidor. Det ger ofta två olika perspektiv på en fråga. Båda våra ledarskribenter tar oftast upp frågor som ligger nära den gotländska verkligheten. Om nu GA och GT skall samarbeta närmare, betyder det kanske tre ledarsidor? Jag skulle inte ha något emot det.

Radioprataren lär ha sagt att ledarsidor är onödiga. "Ingen läser dem". Jag har i ungefär 20 år fått skriva ganska regelbundet på GF-sidan. Jag träffar ofta folk som säger att de läser det jag skriver, även såna som jag inte alls känner.

Håkan Ericsson har en hel stab av skrivglada frilansare. Eva Bofride har inte lyckats få fram så många såna. Däremot redovisade hon en läsarenkät som GT gjort. Tyvärr har vi inte fått veta hur läsarna såg på GF-sidan.


Anknytning till Gotland?
Vill läsarna verkligen ha socialdemokratisk rikspolitik på ena sidan och borgerlig på den andra? Jag tror Håkan Ericsson ser det så.

Sen det blev rödgrön majoritet i kommunen fyller han sin sida med mer material från partikansliet och andra partitrogna texter. Men de har sällan någon anknytning till Gotland. De handlar om kvinnoförtryck och barnfattigdom i världen eller arbetsmarknaden och pensionärernas villkor i landet i stort. Eller gärna utrikespolitik.

Behöver en gotlandstidning speciella ledarsidor för det?


Bara genom medierna
I måndagens tidning tog Eva Bofride upp detta att folk inte engagerar sig i politiska partier längre. Kunskap om den lokala politiken, den som berör oss här, den får de flesta bara genom medierna.

Då tycks det mig ännu viktigare att just ledarsidorna vårdar diskussionen om det som händer här och nu. Allt det andra får vi kunskap om på så många håll.