De ljuger inte så bra

Sahlin och Carlsson, i behov av ett möte med samtiden? Foto: Ragnhild Haarstad / SCANPIX

Sahlin och Carlsson, i behov av ett möte med samtiden? Foto: Ragnhild Haarstad / SCANPIX

Foto: Ragnhild Haarstad / SCANPIX /

Politik2010-07-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Statsminister Fredrik Reinfeldt lär vara på semester. I alla fall är det tyst från honom. Om det ändå vore så väl, i fråga om oppositionsledaren Mona Sahlin.

Svenska folket unnar även henne en smula ro före valrörelsens spurt. Men Socialdemokraterna uppträder som om de tror att tjatar de bara oupphörligt på om "pensionärsskatt" och "stupstock" kommer väljarna att i ren utmattning lämna över makten till de rödgröna.

Mona Sahlin, med jobbskatteavdrag (som hon, under protest, tänker behålla), och hennes företrädare Ingvar Carlsson, pensionär och därmed "straffbeskattad", förenades i måndags i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Som väl är, ingen av dem har behövt anstränga sig, så här i sommarens fullkomning. Artikeln hade kunnat (spök)skrivas när som helst sedan i höstas.
Det var då Göran Perssons knep från valrörelsen 2006, att kalla alliansens utlovade skattesänkningar på arbetsinkomster för en extra pensionärsskatt, fick ett uppkok. Organiserade pensionärer drog igång en indignationskampanj mot de olika skattesatserna.

Socialdemokraterna tror uppenbarligen att väljarna ser mera till denna "orättvisa" till faktum att både yrkesverksamma och pensionärer fått sänkt skatt.

Stupstocken drogs också fram i fjol höstas, när sjukförsäkringsreformen närmade sig full effekt. Oppositionen hjälptes av regeringens dåliga framförhållning inför övergångsproblem som borde ha kunnat förutses. Men sedan dess har verkligheten varit alliansens vän. Stupstocken, en tydlig bortre gräns i sjukförsäkringen, visar sig fungera som tänkt - en madrass att vila på, men även med en sådan svikt att många sjukskrivna funnit stöd för återkomst till arbetslivet.

Men pensionärsskatten tycks Sahlin ännu betrakta som ett säkert kort. Hon och Carlsson nämner en opinionsmätning enligt vilken en överväldigande del av svenska folket är emot att arbetsinkomster beskattas lindrigare än pensioner.

Med det opinionsskifte som snart fyra år med alliansen inneburit är det dock inte möjligt för Sahlin att avskaffa "orättvisan" genom att drastiskt höja skatten för dem som arbetar. De rödgröna kan bara lova att börja sänka skatten för pensionärer. Därmed blir det en fråga om trovärdighet. Tror väljarna att de rödgröna klarar av att sänka skatten för pensionärer? Eller är alliansen, som sänkt skatten för alla i flera omgångar, mera trovärdig?

Vi har hört argumentet att Sverige skulle vara ett av få länder där pension beskattas hårdare än lön. Men enligt Finanspolitiska rådet härförleden har mekanismer såsom jobbskatteavdraget blivit allt viktigare i många länders ekonomiska politik.

Jämförelser kan vara skeva, särskilt över gränserna. Men klart är att det inte är av något slags illvilja mot pensionärer alliansen beskattar dem som arbetar lite lindrigare. Drivkraften är att allt som främjar mer arbete i Sverige är bra för dem som gått i pension - och dem som är på väg dit.