De sa nej till skattefritt!

Politik2006-02-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Då och då har moderata chefredaktören Rolf K Nilsson i GA och biskop Lennart Koskinen luftat idéerna om att Gotland skulle kunna bli en skattefri ö, som därmed skulle locka många att flytta hit med företag.
Önskan om att Gotland skulle kunna ha lägre direkta och indirekta skatter fanns med som krav från Gotland vid medlemsförhandlingarna, när Sverige skulle bli medlem i EU i början av 1990-talet.
Men då ville inte den moderatledda regeringen med Carl Bildt och EU-ministern Ulf Dinkelspiel driva dessa lågskattekrav för att ge Gotland den möjligheten. Socialdemokraternas Mats Hellström, som var partiets EU-ansvarige, drev Gotlands krav men den borgerliga regeringen sade nej.
Eftersom vi inte då fick inskrivet i inträdesavtalet att Gotland skulle ha särregler vad gäller skatterna, så är den möjligheten stängd. Det är bara vid anslutningsförhandlingar som sådana undantag från EU:s konkurrensneutrala grundprincip kan göras. Trots ett gediget underlag med välgrundade krav och formuleringar om ett Gotlandsprotokoll, som medgav lägre skatter för Gotland, sa den borgerliga regeringen nej och stoppade därmed denna möjlighet för Gotland. Därför kan vi glömma tanken på skattefria Gotland.
Politikerna på Gotland tog fram ett gediget underlag i den Vitbok för Gotland i Östersjön, Sverige och Europa, där kraven formulerades. Då var det Hans Klintbom (c), Folke Jonsson (m) och Jan Lundgren (s) som skrev under. I Vitboken beskrev Gotland begränsningen och svårigheterna, som dess ö-egenskaper ger upphov till. Och konstruktiva krav på åtgärder som skulle kunna motverka ö-nackdelarna. Gotland krävde möjlighet till lägre skatter för att underlätta tillgången på energi och möjligheterna till bättre miljö. Våra sjö- och flygtransporter borde jämställas med internationella transporter och särskilda sockerbets- och mjölkkvoter skulle garanteras Gotland för att upprätthålla jordbruk och livsmedelsindustri.
Det var alltså en lång rad skatter, kvoter och möjlighet till särbehandling som gotlänningarna krävde i ett särskilt Gotlandsprotokoll, som skulle kopplas till det svenska anslutningsavtalet med EU. Men den borgerliga regeringen Bildt ville inte ha något Gotlandsprotokoll. Däremot har ju senare särskilda skrivningar om att öar ska kunna särbehandlas, skrivits in i Amsterdamfördraget, vilket kan gynna Gotland. Dock inte för att göra ett skattefritt Gotland.
EU-reglerna borde ge möjlighet att låta Gotland slipper en flygskatt, men de tillåter inte ett skattefritt Gotland för människor, varor och tjänster. Därför kan vi glömma alla tankar på att ett skattefritt Gotland är någon framtidslösning. Den vägen stängde moderaterna Carl Bildt och Ulf Dinkelspiel när de styrde Sverige. Men Gotland har en mycket positiv framtid utan taxfree!