De små aktörernas vecka

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-07-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidigare under Almedalsveckan skrev Alex Schulman en krönika om fenomenet debatten om debatten som han ogillade.

Han har en viss poäng i att det under vimmel och mellan seminarier diskuteras mer av politisk spelteori än idéer. Fenomenet som Schulman tog upp är egentligen inte särskilt konstigt när lobbyister, pr-konsulter och opinionsbildare möts med politiska beslutsfattare.

Samtalen som uppstår handlat lätt om hantverket i politisk påverkan och Almedalsveckans syfte bör kompletteras - det är inte längre enbart en vecka för politisk utveckling utan också en vecka för att fortbildas i politisk kommunikation. Flertalet politiker brukar också uttala sig om att det viktiga med Almedalsveckan är att bredda sitt kontaktnät.

Mitt intryck är att Almedalsveckan 2011 snarare kommer att minnas som de små aktörernas Almedal. Orsaken kan vara att Almedalsveckan förra sommaren befann sig mitt i en betydelsefull valrörelse och att partierna inte prioriterar utspel under årets Almedalsvecka lika högt.

Kris, Kriminellas revansch i samhället, var aktiva och samlade ett sjuttiotal medlemmar för att gå omkring på Visbys gator och dela ut flygblad till Almedalsveckans besökare. Kris blev av pr-byrån Westanders utsedda till "hetast i Almedalen" ett pris som tilldelas den organisation som på ett skickligt sätt lyckas sprida sitt budskap.

Eskil Erlandssons satsning på "Matlandet Sverige" verkar ha gett effekt under Almedalsveckan, det var flertalet seminarium om mat vilket bidrar till att lyfta svenskt mathantverks status bland landets politiker.

Tyvärr fanns det också vulgära inslag under Almedalsveckan. Flera besökare blev illa berörda när en lastbil vars långsida föreställde ett aborterat foster körde omkring i Visby. Abortmotståndare har rätten att tycka som de gör men regel nummer ett i opinionsbildning borde vara att man aldrig ska sparka nedåt.

Fler tankesmedjor borde också ta efter den liberala tankesmedjan Fores exempel i att lyfta fram ideologiska seminarium. Fores arrangerade under tisdagen sin liberala dag med flera seminarier som behandlade liberalismen samtidigt som andra tankesmedjor lyste med sin frånvaro.

Anledningen till att årets Almedalsvecka var de små aktörernas år kan också ligga i att riksdagspartierna inte längre ses som den huvudrollsinnehavare de tidigare varit. I dag är partierna en aktör av flera. Talet finns fortfarande i centrum för dagen och lever vidare av hävd men jag spår att partiledarnas tal kommer att minska i betydelse framöver.

I en förändrad kompott av medier med flera nyhetscykler måste partierna i framtiden bli bättre på att förhålla sig till såväl traditionella medier som de sociala för att få genomslag. En Almedalsvecka där partierna inte längre talar med samma auktoritet ska inte heller ses som något negativt. Vår demokrati utvecklas när fler aktörer får ta plats i samhällsdebatten. Svensk politisk utveckling skulle bli väldigt begränsad om idéutvecklingen skedde inom partierna, på styrelsemöten och i homogena grupper.