De starka måste avstå en del för solidaritetens skull
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag skrev ingenting om fackförbundet Kommunal. Tvärtom. När de för några år sen strejkade för högre lön, stödde jag dem starkt i det jag skrev då.
Nu skrev jag: "Kommunens anställda kräver tre procent lönehöjning för alla varje år"
Löneskillnaderna ökar
Ta fram räknaren och se efter vad det betyder för undersköterskan med 15 000 i månadslön, för läraren med 30 000 kronor i månaden och för läkaren med 60 000 kronor i månaden. Då inser man kanske varför skillnaderna ökar alltmer i vårt samhälle.
Arbetarrörelsen kämpade länge för anständiga löner, bättre anställningsvillkor och trygghet i jobbet. De som nu har mest fördel av den kampen, det är tjänstemännen i stat och kommun.
De privatanställda måste hålla igen på sina lönekrav, annars mister de jobbet. När såg man Handels lågavlönade medlemmar strejka? Men de kommunanställda riskerar ingenting. Kommunen går inte i konkurs.
Finns det någon grupp på arbetsmarknaden som har strejkat så mycket som lärarna? Alltid för högre lön, aldrig för lärarens arbetssituation.
Läraren med bråkiga och oförskämda elever mår inte bättre för att hon får högre lön.
Poliserna strejkade för 5 000 mer i månadslön, på ett bräde. Då försvann alla kontorsanställda och poliserna får ägna en hel del av sin tid åt skrivarbete. Vem vann på det?
Måste man säga upp folk
Folk tror att "kommunen drar ner på allting." Det är inte sant. Kommunen sätter alltmer pengar i sin verksamhet.
Men i många år har lönerna ökat mycket snabbare än kommunens inkomster. Då måste man säga upp folk. Kan inte Lisa Kalström se det sambandet?
Jag skrev inte om "den amerikanska modellen" därför att jag ser den som ett föredöme. Jag ser bara att frivilligarbete är vad som återstår när de anställda inte hinner och orkar med alla behov som de ser. Plusjobb och praktikplatser är ingen hållbar lösning.
Jag blev socialdemokrat på 1970-talet. Då talade vi om "ökad jämlikhet". De idéerna har mitt parti gett upp. Nu handlar allt om jämställdhet mellan kvinnor och män. Våra politiker försöker inte ens hålla tillbaka de starka grupperna.
Det är socialism för mig
Statens tjänstemän kräver och får samma löner och pensioner som de högsta tjänstemännen i de största företagen. Regeringskansliets anställda har höjt sina löner med 30 procent på några år.
Facket arbetar för sina medlemmar. Det är självklart helt rätt. Men det blir fel när fackliga intressen skall styra politiken.
Vem företräder då de många som står utanför den fackliga tryggheten?
Ingenting av den gäller för de många småföretagarna till exempel. Måste de gå till liberalerna?
Jag fortsätter att tro att vi alla mår bättre i ett samhälle med ganska lika livsvillkor för alla.
Även de starka, som måste avstå en del för solidaritetens skull. Det är socialism för mig.