De storas maktkamp
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var statsminister Göran Persson (s) som talade om vikten av trygghet, solidaritet och att hålla ihop Sverige. Och utmanaren moderatledaren Fredrik Reinfeldt, som talade om vikten av att sänka skatterna och bidragsnivåerna. Två helt olika modeller för att bygga Sverige och skapa full sysselsättning och välfärd.
Återigen försökte Göran Persson få förklaringen från moderatledaren om hur skattesänkningarna för endast de som arbetar och de tuffa minskningarna av ersättningarna till arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer skulle skapa fler jobb. Men återigen sprang moderatledaren ifrån svaret. Han, lika lite, som GA:s moderata chefredaktör och riksdagskandidat Rolf K Nilsson, ville diskutera hur de tuffa sänkningarna av ersättningsnivåerna slår mot de arbetslösa och sjuka. De tiger och pratar om något annat.
Riksdagsdebatten visade tydligt alternativet med socialdemokraternas och samarbetspartiernas solidariska samhälle, som värnar om tryggheten när medborgarna blir arbetslösa, sjuka eller på annat sätt arbetsoförmögna. Göran Persson avslöjade också redan i partiledardebatten att socialdemokraterna kommer att ta med i vårbudgeten en höjning av studiebidragen för de unga i gymnasiet, samma höjningar som barnbidraget alltså. Höjningen sker den 1 juli 2006 med retroaktivitet från april i år. Och bostadsbidraget för de äldre ska höjas och tandvårdskostnaderna ska kompenseras, så fler har råd att gå till tandläkaren. Löftena från partikongressen ska alltså verkställas, lovade Göran Persson.
Han klargjorde också den tydliga skillnaden mellan socialdemokraterna och moderaterna och högeralliansen hur man ska få fler jobb. Moderaterna har en politik mot de arbetslösa, inte en politik för arbete, menade Göran Persson i en duell med moderatledaren Reinfeldt. Nu handlar inte socialdemokraternas politik för fler jobb bara om att värna tryggheten vid arbetslöshet och sjukdom genom att ha generösa ersättningssystem i a-kassa och sjukersättning.
Socialdemokraternas jobbpolitik handlar också om att satsa stort på forskning och utbildning, på förenklingar för företagen och satsningar på miljön och byggandet. För att ge fler möjlighet att söka nya jobb vill socialdemokraterna satsa på vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik, som gör att arbetslösa i alla åldrar kan vässa sin kunskaper och möjligheter att söka och få de nya jobben. Mot detta står moderaternas och högeralliansens angrepp på de arbetslösa med sämre ersättning och skapandet av en massa låglönejobb. Kampen om makten går vidare.