Svenskarna fantiserar i allt större utsträckning om ekonomisk trygghet. Omvärldens ekonomiska oro avspeglas i våra drömmar och önskemål.
Den så kallade Drömbarometern, ett pr-trick från ett statligt spelbolag, är genomförd av undersökningsföretaget Sifo. Resultatet är trots det underliggande reklambudskapet intressant. 2009 drömde 20 procent av svenskarna främst om ekonomiskt oberoende. I år är den siffran uppe på 37 procent.
Ekonomisk trygghet smäller högt, det är ingen nyhet. Valresultatet 2010 är ett av många exempel. Moderaterna tryckte affischer med en glad finansminister och det kärnfulla budskapet "Anders Borg". Trots att Socialdemokraterna har personer som Pär Nuder och Jan Larsson i leden valde man att spela med lättviktiga kort. Det har man fortsatt att göra.
Financial Times genomför varje år en rankning av EU:s bästa finansministrar. Föga förvånande vann Anders Borg i år. Han har Göran Persson att tacka, menade Socialdemokraternas ekonomiska talesman Tommy Waidelich på onsdagen. Surt sade räven. Till Dagens Industri säger Waidelich att han utgår ifrån att han också skulle ha vunnit, om han var finansminister.
Bortsett från de uppenbart sura rönnbären har Waidelich en poäng. De ekonomiska reformer Sverige genomfört under socialdemokratisk ledning är och förblir en viktig del av framgångssagan. Waidelichs problem är inte att hans parti aldrig har varit relevant på det ekonomiska området - tvärtom - utan att det inte lyckas vara det i dag. Mona Sahlins främsta insats under finanskrisen var ett önskemål om att staten skulle pumpa in skattepengar i Saab. Under Håkan Juholts tid som partiledare har det knappast blivit bättre. Dessutom är det nu så otydligt vad partiet egentligen tycker, och vilka utspel som är ett resultat av interna kommunikationsmissar, att det är svårt att ta S på allvar.
Europa befinner sig i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Skuldkrisen och instabiliteten i flera euroländer kan komma att påverka ett exportberoende land som Sverige negativt. Problemen kommer att ta lång tid att lösa, skuldbergen lång tid att beta av. I det läget kan vi förvänta oss att ekonomisk trygghet och trovärdighet i ekonomiska spörsmål blir viktigt även i valrörelsen 2014. De 37 procent av svenskarna som framförallt drömmer om ekonomiskt oberoende drömmer sannolikt också om en trygg och stabil finansminister.
När SVT tidigare i höstas intervjuade Tommy Waidelich om eurosamarbetet svarade han att han inte tror att Sverige går med under hans livstid. Därefter tillade han: "Jag är ju ingen expert, men vi får se." Det citatet kommer att förfölja honom. Så talar inte en blivande finansminister.