De unga tar för sig. Så har det alltid varit och skall så vara. De unga bär framtiden i sig och väntas stå för en utveckling och en riktning.
Sannolikt har de etablerade ekonomierna i världen inte detta klart för sig längre. De har stelnat i sig själva. Stelnat med stigande ålder och bristande jämställdhet i styrelser och verkställande ledning. Stelnat också på den politiska nivån. Stelnat i tänkande och nedtryckta av patriarkala strukturer som tycks svåra att rucka på.
Gruppbilderna från toppmöten
Dessutom umgås man i likartade miljöer. Detta är vad vi ser på gruppbilderna från EU-toppmöten. Detta är vad vi ser på gruppbilder från G8-möten. Detta är vad vi ser på gruppbilder från världsekonomiskt forum i Davos.
Äldre män som gjutna i samma form. Det tycks inte finnas en värld utanför Västvärlden och Japan. Nå, Ryssland och Kina hakar på ibland, men gjutformarna tycks vara desamma.
Livet sker medan vi gör planer. Så brukar det uttryckas när människan inte förmår att ta vara på sitt liv, inte har förmåga att ta till sig av det som sker bortanför stugknuten.
Analyserar man världen så blir det ganska uppenbart var utvecklingspotentialen finns och var livet utvecklas: i den så kallade u-världen. I länder där andelen unga är stor. Den historiska statistiken visar att det är länder med unga befolkningar som går framåt.
Där finns optimismen. Där finns viljan att förändra. Där finns viljan att skapa utveckling och tillväxt. Så var det i Sverige en gång när de stora barnkullarna från några decennier av 1900-talet kom in i arbetslivet och lade grunden för optimism, utveckling och välstånd. Så var det också i en hel del Västländer och i Japan.
Men nu stelnar dessa länder. Andelen unga under femton år är låg i denna del av världen: USA 15, Spanien 15, Sverige 17, Kina 17 och Japan 17 procent.
De unga i arabiska våren
Medan motsvarande andelar är mycket högre i länder som nu är på väg upp i ekonomisk tillväxt: Brasilien 25, Indien 33, Pakistan 36, Kenya 42, Nigeria 43, Niger 49 procent. Boomande ekonomier som håller på att ta plats. Nya ekonomier som kommer att rusa från de etablerade. Medan de etablerade ekonomierna ser på och inte orkar ta sig ur de stela formarna. Spännande är det, men oroväckande för de länder som inte riktigt hänger med.
Och se på den "arabiska våren". Där är det ungdomarna som anför protesterna och vill utveckling. I Egypten är andelen under 15 år 31 procent. I alla dessa länder, som tycks ointressanta för de dominerande västekonomierna, sker nu en rasande utveckling. Redan tidigare har det talats om "tigerekonomier". Nu ryter allt fler, allt mer och allt oftare. Men verkar ryta för döva öron.
Skapa framtidstro
Hur kommer Sverige att klara denna utmaning? Är Löfvens innovationspolitiska råd ett sätt att hantera detta?
Vågar Socialdemokraterna tänka nytt och ta in omvärlden? Att kraftfullt satsa på att barn och unga får allt bättre utbildning. Få in de unga i jobb och därmed skapa framtidstro. Detta är den stora utmaningen.
Lär av omvärlden för framtiden.