De viktigaste frågorna gäller välfärd

Politik2014-02-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Samtliga politiska partier funderar just nu över upplägg av valrörelsen och säkert också valets viktigaste frågor.

Ett bra sätt att få reda på hur människor resonerar är att knacka dörr och fråga. Jag har tillbringat ett par kvällar med mina kamrater ute i Väskinde. Många positiva möten där det så kallade politikerföraktet lyser med sin frånvaro.

De flesta är uppriktigt intresserade av att få diskutera och ha åsikter kring det som de anser vara valets viktigaste frågor och flera har förberett vårt besök med frågor och funderingar från hela familjen. Och de i särklass viktigaste frågorna kan sammanfattas i ordet välfärd – vård, utbildning och omsorg.

Oberoende av om man är pensionär eller småbarnsförälder finns det en gemensam tanke om att välfärden måste värnas. I det sammanhanget blir frågan kring årets skattehöjning underordnad.

Välfärd viktigare än skatt

Jag hade förra veckan tillfälle att lyssna på Lars Göran Johansson, vice VD och kommunikationsdirektör i Svenskt Näringsliv. I frågan om var företagen har sina huvudkontor uttryckte han: ”Det handlar mindre om skatter än om villkoren för människor”.

Jag är övertygad om att vid rationella val av bostadsort handlar det om hur väl välfärden är utbyggd och fungerar.

Det finns nog inget partiprogram där en nedmontering av välfärden finns med som en programpunkt men konsekvenserna av andra beslut innebär att den kan vara hotad. Andra beslut ligger oftast på nationell nivå men har direkta konsekvenser också för den lokala nivån.

När den borgerliga regeringen väljer att lägga drygt 15 miljarder på en skattesänkning innebär det också att kommuner, landsting och regioner inte ges möjlighet till förstärkt eller bibehållen välfärd. Även om ett beslut kring skattehöjning är svårt är ändå alternativet avskräckande. Vi slår vakt om välfärden!

Alternativen

När regionfullmäktige beslutade om budgeten för 2014 var alternativen till skattehöjning antingen att hälso- och sjukvården skulle ha 48 miljoner mindre, som moderaterna föreslog, eller så var det återbetalning av AFA-pengar som var alternativet enligt centern.

Utan att redovisa konsekvenserna av en mycket kraftig besparing inom hälso- och sjukvården så bör nog moderaterna vara medvetna om att det skulle få svåra konsekvenser inom denna viktiga del av välfärden.

C-förslaget inaktuellt

Centerns förslag är redan inaktuellt då ingen utbetalning av AFA-medel sker under 2014! Majoriteten har inte bara ansvar utan visar det även med att värna välfärden och samtidigt se till att det finns en realistisk budget.

När jag därför är med och knackar dörr i Vibble/Västerhejde på tisdag kväll är jag beredd på att återigen försvara och svara för välfärden.