DEBATT
Ny ordförande har utsetts i Gotlandshem, Peter Norman. Han har en rejäl meritlista. Både som minister i borgerlig regering och tunga uppdrag inom svenskt näringsliv. Det bådar gott för det sargade Gotlandshem.
Kommunen som ensam ägare av bolaget har en del att fundera över. Hur banar man väg för bolaget utan att tassa på lagar och regler? Bolaget är omgärdat av EU-regler som kortfattat innebär att kommunen inte får favorisera/subventionera det egna bolaget i förhållande till övriga agerande i bygg- och bostadsprocessen. Här ska råda konkurrens på marknadens villkor. Hur ser marknadens villkor ut på Gotland?
Eva Nypelius, regionstyrelsens ordförande (C), anför i GT den 28 april, nödvändigheten av att bygga hyreslägenheter i centrala tätorter på den gotländska landsbygden. Gotlandshem ska vara verktyget för den insatsen. Undertecknad är utomordentligt less på dessa svepande formuleringar som basuneras ut från såväl alliansens partier som oppositionen. Besvärjelser över marknaden med dylika upprepanden/viljeyttringar ger inte annat intryck än att förse öns invånare med ord som inte förpliktigar till någonting.
Politiska mål är viktiga instrument för förverkligande. Men av större vikt är att analysera under vilka förutsättningar som målen kan infrias. Faktum är att privata byggare är mycket ointresserade av att bygga hyreslägenheter på den gotländska landsbygden. Det är inte lönsamt. Det är för alla ett känt faktum. För entreprenör/byggare måste de ekonomiska insatserna vägas upp med god avkastning och vinst. När det saknas för byggprojekt blir intresset noll. Dessa tongångar har också framförts av den nu avgångne ordföranden Roger Wärn.
Fundera på följande. Enligt gällande lagstiftning för kommuner så åläggs dem ansvar att sörja för planering och byggande av alla typer av boende. Det behöver definitivt inte ensamt vara en uppgift för Gotlandshem. Om alla intressenter ser ekonomiska problem, framför allt med ekonomin, händer inget om inte kommunen skapar förutsättningar, med lättnader i den inledande byggprocessen.
Därmed uppstår möjligheter för intresserade att bygga på lika villkor.
Hur strikt ska kommunen se på sin egen ekonomi om man beslutar införa kostnadreduceringar i planprocessen. Väger inte det lagskrivna tyngre än att den kommunala planprocessen balanseras ekonomiskt utifrån kostnader och intäkter?
Det är synnerligen intressant att veta hur kommunen avser agera. Frågan är inte enkom för den politiska majoriteten. Det gäller samtliga folkvalda från skilda partier. Sker inga grundläggande åtgärder har jag svårt tro att den nyupprättade styrelsen i Gotlandshem kan revolutionera bostadsmarknaden utan ägarens vilja att åstadkomma väsentliga förändringar.
Delar helt Peter Normans uttalande att ägaren ger direktiv. Styrelse och vd har att inrätta sig därefter. Dialog och samtal över politiska gränsposteringar är grundläggande för framgång. Det är dags att plocka fram de raggiga dockorna ur de politiska vågskålarna och sätta igång med angelägna bostadsprojekt.